Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Újra megnyílik a KFI szakpolitikai véleménykérés elektronikus felülete
A „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” (GINOP 2.3.2), illetve a „Kutatási infrastruktúra fejlesztése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” (GINOP 2.3.3.) című konstrukciókra módosult pályázati felhívások alapján kérhető KFI szakpolitikai vélemény 2016. június 6-i és 2016. június 13-i határidővel. A KFI szakpolitikai véleményezés ismételt megnyitásával egy időben a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó felhívás (GINOP 2.3.3.) első pályázati fordulójának nyertes projektjeit.

Megvannak kutatásfejlesztési célú GINOP felhívás első nyertesei

Elsőként zárult le KFI célú GINOP pályázatok értékelésének teljes folyamata azzal, hogy kihirdették a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó felhívás (GINOP 2.3.3.) első pályázati fordulójának nyerteseit.

A pályázati lehetőség továbbra is nyitott, erre a programra.A stratégiai kiválósági műhelyek megerősítését ösztönző felhívásra is pályázhatnak a kutatóhelyek, mivel ismét benyújtható mindkét felhíváshoz a KFI szakpolitikai véleménykérés az NKFI Hivatal online felületén.

Mindkét módosult felhívásban nagyobb hangsúlyt kap a konstrukció célkitűzésére vonatkozó pontos megfogalmazás követelménye, továbbá több ponton is módosultak a felhívásokban a felhasználható támogatással, a támogatás mértékével és az elszámolható költségekkel kapcsolatos előírások.

A KFI szakpolitikai véleményezés eddigi értékelési tapasztalatai alapján módosult a szakpolitikai véleményezés  szempontrendszere is, mely a hivatal honlapjáról mindkét felhívás esetében (GINOP-2.3.2-15; GINOP-2.3.3-15) letölthető. A KFI szakpolitikai véleményezés során az értékelők a tervezett projekt újdonságtartalma mellett, a beszerezni tervezett infrastruktúra hosszú távú fenntarthatóságát és várható kihasználtságát, nemzetközi versenyképességét, a projektterv megvalósítása során alkalmazható kutatók tervezett létszámát, valamint a résztvevő vezető kutatók és a meghatározó közreműködő intézmények eddigi tapasztalatait, eredményeit is figyelembe véve véleményezik a projektjavaslatot.

A stratégiai jelentőségű hazai kutatóhelyek K+F kapacitásainak erősítését és a nemzetközileg versenyképes kutatási infrastruktúrák kialakítását ösztönző GINOP-2.3.2-15 felhívásra az első fordulóban 86 projektjavaslat érkezett szakpolitikai véleményezésre. Ezek összesített támogatási igénye több mint 110 milliárd forint volt – csaknem háromszor annyi, mint a rendelkezésre álló teljes keretösszeg – de támogató szakpolitikai véleményt csupán a projektek negyede kapott. A hazai kutatási infrastruktúra megerősítését célzó GINOP-2.3.3-15 felhívás első fordulójában 57 beérkezett projektjavaslatot véleményezett az NKFI Hivatal. Ezek közül 15-öt ítélt támogathatónak, amelyek kevesebb, mint harmadát képviselik az összes benyújtott támogatási igénynek. 

KFI szempontú szakpolitikai véleményezés:

Az NKFI Hivatal célja, hogy kutatásfejlesztésre és innovációra szánt forrásból valóban kutatásfejlesztési és innovációs projektek valósuljanak meg, ezért bizonyos felhívások esetében, a pályázók csak a Hivatal ún. támogató KFI szakpolitikai véleménye birtokában adhatják be a pályázataikat a GINOP és VEKOP forrásokat kezelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. 


Utolsó módosítás: 2016. május 06.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500