Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
A jelenleg futó Horizont 2020 és Horizont Európa projekteket nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése
A jelenleg futó Horizont 2020 és Horizont Európa projekteket nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése
2023. január 11.
Módosítás: 2023. január 11.
Olvasási idő: 1 perc

Az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek magyarországi megsértésével szembeni védelmét szolgáló intézkedésekről szóló 2022/2506 Tanácsi (EU) végrehajtási határozat (2022. december 15.) alapján a közvetlen vagy közvetett irányítású uniós programok – így a Horizont Európa program - keretében, 2022. december 15-től nem tehető jogi kötelezettségvállalás, vagyis nem köthető szerződés semmilyen, a 2021. évi IX. magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve semmilyen, az ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott jogi személlyel.

A Európai Bizottság javaslatán alapuló decemberi határozat a Horizont Európa program (és a korábbi Horizont 2020 program) keretében jelenleg támogatási szerződéssel rendelkező projekteket nem érinti a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozóan.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye alapján Magyarország minden vállalását teljesítette, így nem fogadja el az Európai Bizottság azon döntését, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek közvetlen irányítású uniós programok pályázataiból való diszkriminatív kizárását tartalmazza. Ennek tisztázására, hasonlóan más uniós forrásokhoz 2023. március 16-ig kerül sor a magyar Kormány és az Európai Bizottság között.

A határozat Horizont Európa programra vonatkozó végrehajtási részleteivel kapcsolatban az NKFI Hivatal honlapján hamarosan további, technikai jellegű információkat teszünk közzé.

Utolsó módosítás: 2023. január 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?