Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Világszinten elismert nemzetközi kutatók részvételével elindult a HUN-REN kutatóintézeteinek tudományos értékelése
Elindult a HUN-REN kutatóintézetek értékelése
2024. február 13.
Módosítás: 2024. február 13.
Olvasási idő: 1 perc
Gulyás Balázs elnök kezdeményezésére 2024 januárjában világszinten széles körben elismert nemzetközi kutatók bevonásával elindult a HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése. A folyamat, amelyet a nemzetközi gyakorlat szerint néhány évente megismételnek majd, több hónapig tart. Elsőként az élettudomány területéhez tartozó intézetek kerülnek sorra, amelyek értékelési bizottságainak tagja többek között Bertil Andersson professzor, a Nanjang Technológiai Egyetem korábbi elnöke, aki mintegy 20 évig – egy ideig a kémiai Nobel-díj-bizottság elnökeként – részt vett a kémiai Nobel-díjazottak kiválasztásban, Ole Petter Ottersen professzor, a világ egyik vezető orvosi kutatóközpontjaként és egyetemeként számontartott Karolinska Intézet korábbi elnöke, illetve Ole Holger Petersen professzor, a világ egésze számára mintául szolgáló londoni Királyi Természettudományos Társaság – The Royal Society –, valamint az Academia Europaea korábbi alelnöke.

Az elnök kiemelt feladatként határozta meg a HUN-REN tudományos és innovációs képességeinek erősítését a nemzetközi versenyben, továbbá a kutatási és innovációs eredmények értékláncba történő bevonásával a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás növelését. A feladat elvégzéséhez egy új kutatási stratégia kialakítására van szükség, amelyet az első értékelés alapoz meg. Ennek célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. A folyamatot a nemzetközi gyakorlat szerint néhány évente megismétlik.

Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát. Ez biztosítja, hogy a HUN-REN a kormányzat által meghirdetett Neumann János Program zászlóshajójaként az abban meghatározott stratégia mentén járuljon hozzá az ország nemzetközi pozíciójának javításához a tudományos és innovációs teljesítmény tekintetében. A cél, hogy Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25 és Európa legjobb 10 innovátora közé tartozzon.

Forrás: hun-ren.hu

Utolsó módosítás: 2024. február 13.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?