Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Bővülő kutatási programok az Osztrák Tudományos Alappal együttműködésben
Újabb közös kutatási pályázatok meghirdetéséről állapodott meg Pálinkás József Klement Tocknerrel, az Osztrák Tudományos Alap (Austrian Science Fund, FWF) elnökével július 14-én Bécsben.

A magyar-osztrák kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés keretein belül a felek az élettudományok, agrártudományok, műszaki tudományok, biotechnológia, környezet- és energetikai tudományok területén ösztönöznek kutatási programokat. A 2017. évi közös pályázati felhívás februárban jelent meg áprilisi határidővel, a pályázatok elbírálása folyamatban van.

Az Osztrák Kutatási Alap nyugati szomszédunk legnagyobb alapkutatásokat támogató szervezete. A találkozón Klement Tockner és Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kölcsönösen ismertették szervezeteik versenypályázati portfólióját, az alapkutatások országaikban kialakított ösztönző rendszerét. Klement Tockner kiemelte, hogy a kutatási alap éves költségvetése 200 millió euró, amelyet 2018-ban 300 millió euróra emel az osztrák kormány.

Pálinkás József angol nyelvű előadását itt töltheti le: The National Research Development and Innovation Office and RDI Cooperation opportunities between Austria and Hungary PDF (3 067 KB)

A két szervezet elnöke elfogadta a magyarországi versenypályázati bírálati rendszer FWF által kezdeményezett módosítását. Ennek lényege, hogy a két fél egy úgynevezett Lead Agency-megállapodás keretében működik együtt, vagyis egy pályázatot annak az országnak az alapkutatásokat támogató szervezete bírál el, amelyikben a benyújtott támogatási igény magasabb. Mindemellett mindkét ország pályázóira azonos szabályok vonatkoznak és az elbírálás ideje is felgyorsul. A megbeszélés során különös hangsúlyt kapott az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) legkiválóbb felfedező kutatásokat ösztönző pályázatain való részvétel további erősítése. Pálinkás József kiemelte Magyarország eredményeit az ERC ösztönző pályázatain, mivel kutatóink ebben a programban több támogatást nyertek el, mint amennyi a nemzeti KFI ráfordítások alapján a többi országgal összehasonlításban arányos lenne. Az ERC pályázatok révén 2007 és 2017 között, vagyis az FP7 és a Horizont 2020 keretprogram időszakában összességében 61 hazai szervezet mintegy 82 millió euró támogatásban részesült, ami az EU13 (az újonnan csatlakozott országok, köztük hazánk) országai által elnyert összes forrás 40%-át jelenti.

Klement Tockner végül felkérte Pálinkás Józsefet, hogy az NKFI Hivatal csatlakozzék az FWF kezdeményezéséhez, amelynek célja közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovénia) kutatástámogató szervezeteinek összefogása a meglévő közös alapkutatási pályázati felhívások bővítése érdekében. Pálinkás József támogatásáról biztosította a kezdeményezést, kiemelve, hogy a magyar V4-elnökség is lehetőséget biztosít az ehhez hasonló együttműködésekre.

Utolsó módosítás: 2017. augusztus 28.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500