Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Nemzetközi elismerés a magyar egyetemi startup programnak
2021. december 06.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
A fiatal innovátorokat támogató Hungarian Startup University Program (HSUP) kapta idén a „Most Innovative Business Development Project of Europe 2021” díjat. A rangos nemzetközi elismerést a program egyik alapítója, Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese vehette át a 2021-es Fiatal Vállalkozók Hete keretében.

A HSUP Magyarország első egységes felsőoktatási szintű startup programja, közös platformként fogja össze az ökoszisztéma minden szereplőjét a pénzügyi befektetőktől, vállalkozóktól az egyetemeken, hallgatókon át a szakmai partnerekig, mentorokig.

A program egy két féléves e-learning képzés keretében, saját fejlesztésű módszertannal népszerűsíti a problémamegoldó gondolkodásmódot. A szabadon választható elméleti tárgy kontaktórák nélkül, akár egy okostelefon segítségével is elvégezhető. A nyertes ötlettel rendelkező vagy nyertes csapatban dolgozó fiatalok gyakorlatorientált, élményalapú második félévben vesznek részt kiemelt ösztöndíjjal, hogy a tanulmányaik mellett csak a projektjükre összpontosíthassanak. A tanév zárásaként a kész projektmunkákat befektetőknek, üzleti angyaloknak és inkubátoroknak mutatják be, akik hasznos visszajelzésekkel és a legjobbak számára szakmai felajánlásokkal járulnak hozzá a folytatáshoz.

A díjat alapító Jeune - Európai Fiatal Vállalkozói Szövetség célja, hogy új és meglévő globális kapcsolatokat építsen ki a fiatal vállalkozók készségfejlesztésével foglalkozó civil szervezetekkel, kormányzati intézményekkel és vállalatokkal. A közel 30 éves szervezet húsz országból több mint másfél millió fiatalt képvisel, együttműködik a vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos közös kutatásokban.

„Komoly elismerés, hogy nemzetközi szinten is felfigyeltek egy fiatal innovátorokat támogató magyar programra. A kormány célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációinak kinevelését. A Hungarian Startup University Program tavaly októberében 21 egyetem bevonásával és több mint 2100 hallgatóval indult. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy a második, idei tanévet már 27 egyetemmel és több mint 4000 hallgatóval kezdtük meg” – hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

„A hallgatói csapatok eddig közel 300 millió forint ösztöndíjat, 100 sikeres projektmunkával több mint 100 millió forint befektetést és a startup versenyeken több tucat dobogós helyezést érdemeltek ki. Az idei tanévben közel egymilliárd forint ösztöndíj vár a diákokra, amely közel 300 új projekt finanszírozását teszi lehetővé” – tette hozzá Kölkedi Krisztián.

Budapest, 2021. december 6.
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?