Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Elindult az Innovatív Egészségügyi Kezdeményezés (Innovative Health Initiative - IHI)
Elindult az Innovatív Egészségügyi Kezdeményezés
2022. február 10.
Módosítás: 2022. február 10.
Olvasási idő: 3 perc
2022. január 26-án online eseményen mutatták be a Horizont Európa Egészségügyi klaszter keretében elindult Innovatív Egészségügyi Kezdeményezés (Innovative Health Initiative partnership – IHI) céljait.

Az esemény felvétele, előadásai visszahallgathatók itt:
Introducing the Innovative Health Initiative: Europe’s new partnership for health

A rendezvényen bejelentették, hogy szakértők jelentkezését várják az IHI tudományos és innovációs testületébe (Scientific and Innovation Panel - SIP). Az IHI célkitűzései szempontjából releváns területeken keresnek tudományos és egészségügyi szakértőket. A tagság 3 évre szól.  A SIP jelentős szerepet fog játszani az IHI prioritásainak meghatározásában és pályázati felhívásaink kialakításában. A SIP tagságra jelentkezés határideje 2022. február 21.
Innovative Health Initiative seeks scientific and health experts to join advisory panel
2022. február 28-ai határidővel pályázatot hirdettek meg az IHI ügyvezető igazgatói posztjára is.
Innovative Health Initiative launches search for next Executive Director

Az IHI a korábbi Innovative Medicines Initiative (IMI) tapasztalataira épülő PPP (public private partnership - a köz- és magánszféra partnersége) kezdeményezés, amelyhez olyan ipari szereplők járulnak hozzá, mint a COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe, Vaccines Europe.

Az IHI irányító testülete (Governing Board) hivatalosan is jóváhagyta a stratégiai kutatási és innovációs menetrendet (Strategig Reasearch and Innovation Agenda - SRIA) mely az IHI tudományos prioritásait tartalmazza az elkövetkező évekre. A dokumentum alapján a kezdeményezés célja, hogy lehetővé tegye a technológiák, know-how, termékek, szolgáltatások és munkafolyamatok ágazatközi integrációját az emberközpontú egészségügyi ellátás érdekében. Ennek része az időben történő és jól megalapozott megelőzés, a diagnózis, a kezelés és a menedzsment, kiemelt figyelemmel a kielégítetlen egészségügyi problémákra és népegészségügyi szükségletekre. Az IHI a tervek szerint az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságához és rugalmasságához, valamint az európai egészségügyi iparágak versenyképességéhez is hozzá fog járulni.

Mindezek figyelembevételével felvázolták a jelenlegi tervek szerint 2022 áprilisában megjelenő pályázati felhívások várható témáit is:

Egylépcsős felhívások

  • Innovatív, betegközpontú ellátási utak a neurodegeneratív betegségekben és társbetegségekben szenvedő betegek számára.
  • Új generációs képalkotás és képvezérelt diagnosztika és terápia a rák esetében.
  • Precíziós onkológia: Innovatív, betegközpontú, multimodális terápiák a rák ellen.
  • A heterogén egészségügyi adatokhoz való hozzáférés és azok integrációja a jobb egészségügyi ellátás érdekében a magas népegészségügyi szükségletű betegségekben.

Kétlépcsős felhívások

  • Új eszközök a szív- és anyagcsere-betegségek előrejelzésére, megelőzésére és nyomon követésére, beleértve a másodlagos megnyilvánulásokat is, az időben történő beavatkozás érdekében.
  • Az EU klinikai fejlesztési kiválóságának és innovációs vonzerejének erősítése: harmonizált módszertan a korai megvalósíthatósági tanulmányok (EFS) elterjedésének előmozdítására

Részletesebb információk elérhetők az IHI honlapján, ahol hírlevél feliratkozásra is lehetőség van, illetve a Horizont Európa Egészségügy klaszterének Nemzeti Kapcsolattartójánál, Horváth Kláránál (klara.horvath@nkfih.gov.hu)

Utolsó módosítás: 2022. február 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?