Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Új mérföldkő az európai innovációs együttműködésben: jelentős döntések az Eureka Miniszteri Konferencián
Jelentős döntések az Eureka Miniszteri Konferencián
2022. június 30.
Módosítás: 2022. június 30.
Olvasási idő: 1 perc
A portugál Eureka-elnökség szervezésében 2022. június 22-én, Estorilban került sor a XXVIII. Eureka Miniszteri Konferenciára, amelynek döntései új mérföldkövet jelentenek azon az úton, hogy a legjelentősebb globális hálózattá fejlődjön. Az Eureka-tagországok innovációért felelős minisztereiből és delegáltjaikból álló testületben Magyarországot Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A konferencia jóváhagyta Dél-Korea és Kanada teljes jogú Eureka-tagságát, valamint Chile esetében a programhoz való társulás megújítását. Az Európai Bizottság és az Eureka között együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek fókuszában az innovatív kis- és középvállalkozások közös támogatása, az Európán kívüli országokkal való együttműködés további erősítése, valamint az új Európai Innovációs Menetrend kialakításához és megvalósításához való hozzájárulás állt. A konferencia keretében aláírták azt a támogatási szerződést is, amely az Innovatív KKV-k Partnerség (Eurostars 3) programhoz biztosít uniós társfinanszírozást a Horizont Európa keretprogram költségvetéséből.

Az 1985-ben létrehozott Eureka kormányközi együttműködés célja, hogy nemzetközi együttműködésben megvalósuló, piacorientált fejlesztések támogatásával erősítse az európai ipar termelékenységét és világpiaci versenyképességét. Eddigi 37 éves fennállása alatt az Eureka több mint 7000 innovatív projektben összesen mintegy 40 milliárd euró értékű támogatást nyújtott több mint 50 ezer kkv, nagyvállalat, egyetem és kutatóintézet számára, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és az állampolgárok jólétéhez.

Utolsó módosítás: 2022. június 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?