Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Lengyel Edina, a HUN-REN és a Pannon Egyetem kutatója a Nők a Tudományban Kiválósági Díj egyik idei kitüntetettje
Lengyel Edina a Nők a Tudományban Kiválósági Díj egyik idei kitüntetettje
2024. március 28.
Módosítás: 2024. március 28.
Olvasási idő: 2 perc
Lengyel Edina, a Pannon Egyetem és a HUN-REN‒PE Limnoökológia Kutatócsoport tudományos munkatársa kiemelkedő tudományos teljesítménye, valamint a jövő kutatói generációját érintő mentorálási tevékenysége elismeréseként megkapta a 2023. évi Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. A földtudományok kategóriában díjazott kutatónő a sekély vizes élőhelyek jelentős élőlénycsoportjával, a kovaalgákkal foglalkozik.

A díjat évről évre olyan inspiráló kutatónőknek adják át, akik a hazai és nemzetközi tudományos életben egyaránt maradandót alkottak, és a fiatal lányok körében is örömmel népszerűsítik a tudományos és mérnöki pályák adta lehetőségeket.

Lengyel Edina kutatásaiban a sekély vizes élőhelyek jelentős élőlénycsoportjával, a kovaalgákkal foglalkozik. Terepi és laboratóriumi munkálatai révén arra keres válaszokat, hogy az emberi tevékenység miként változtatja meg az édesvizekben és a szikesekben élő kovaalgák jelenlétét és az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat. Rangos szaklapokban megjelent eredményeit és a kutatócsoport által kifejlesztett speciális mutatókat azóta már széles körben alkalmazzák, többek között tavak ökológiai állapotbecsléséhez is.

Lengyel Edina elmondta: a víz fontossága megkérdőjelezhetetlen, így vizeink megőrzése és jó állapotuk fenntartása a jelen és jövő kor kiemelt és sürgős feladatai közé tartozik.

Az orvosi-biológiai kategória díjazottja Munkácsy Gyöngyi, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, aki onkológiai kutatásai és bioinformatikai analízisekben szerzett tapasztalatai révén a genetikai alapú, személyre szabott medicina fejlődéséért dolgozik. Az ehhez szükséges, rendkívüli precizitást igénylő laboratóriumi munkafolyamatok során hatalmas mennyiségű adattömeg keletkezik, melynek bioinformatikai kiértékelése számos nyilvánosan is elérhető eszköz és adatbázis bevonásával történik.

Munkácsy Gyöngyi hangsúlyozta: a biológia és az informatika ötvözése lehetővé teszi számára, hogy hozzájáruljon a rákgyógyítás terén folyó kutatásokhoz.

A kiemelkedő kutatói teljesítményhez nélkülözhetetlenek a mindennapi munkát segítő technikusok, laboránsok, asszisztensek és szakmai segítők. Közülük az idei évben Kohajda Mónika, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának laborasszisztense részesült Nők a Tudományban Kiválósági Díjban, aki 29 éve támogatja az intézményben dolgozó orvosok, biológusok és PhD-hallgatók kutatásait.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

Gratulálunk a díjazottaknak az elismeréshez!


Forrás: a Nők a Tudományban Egyesület YouTube-oldala

Forrás: hun-ren.hu

Utolsó módosítás: 2024. március 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?