Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Lovas Róbertet, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesét Európa kulcsfontosságú nemzetközi digitális kutatási infrastruktúrájának igazgatótanácsi tagjai közé választották
Lovas Róbert az EGI igazgatótanácsának tagja
2024. március 22.
Módosítás: 2024. március 22.
Olvasási idő: 2 perc
Lovas Róbertet, a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) igazgatóhelyettesét, az Óbudai Egyetem docensét 2024 januárjától Magyarországról elsőként, kétéves időszakra az EGI igazgatótanácsának tagjává választották. Az EGI a digitális kutatási infrastruktúrák között kiemelkedő jelentőségű, 22 ország több mint 300 szervezetét képviselő szövetség, amely a világon sok szempontból egyedülálló, nyilvánosan finanszírozott, tudományos célú e-infrastruktúra-szolgáltató. A 20 éve alapított szervezet federált felhő- és további szolgáltatásai közel 80 ezer kutató munkáját támogatják százötvennél is több adatközpontból, így az 1 millió processzormagot és 700 petabájtot meghaladó számítási és tárolási kapacitásával a formálódó Európai Nyílt Tudományos Felhő egyik kulcsszereplőjének tekinthető.

E rangos nemzetközi tisztségben végzett munka elősegíti a HUN-REN és az egyetemi szféra hatékonyabb hozzáférését a legkorszerűbb európai digitális kutatási infrastruktúrákhoz, ezzel hozzájárulva a hazai KFI ökoszisztéma versenyképességének növeléséhez.

Lovas Róbert EGI igazgatótanácsi kinevezése kapcsán elmondta: „Az elmúlt két évtizedben a digitális kutatási infrastruktúrák folyamatos fejlődésen mentek keresztül mind Magyarországon, mind a nemzetközi színtéren. Eddigi munkám során a legfontosabb célkitűzés – sok esetben az EU által támogatott közös projektekben, az EGI-vel és tagintézményeivel összefogásban – az élvonalbeli kutatási infrastruktúrák kínálta lehetőségek és a felhasználók legváltozatosabb tudományos igényei közötti különbségek összehangolása volt, legyen szó akár a különféle számítási és adatplatformok közötti integrálhatóság kérdésköréről vagy az úgynevezett tudományos átjárók létrehozásáról. Tavaly sikeresen integráltuk a HUN-REN kutatási felhőjét, a HUN-REN Cloud-ot az EGI infrastruktúra-hálózatába. Nagy örömömre szolgál, hogy az EGI igazgatótanácsának újonnan megválasztott tagjaként lehetőségem nyílik arra, hogy a több évtizedes tapasztalatokra építve hozzájáruljak e rangos szervezet még hangsúlyosabb szerepvállalásához az EOSC (Európai Nyílt Tudományos Felhő) kihívásainak leküzdésében. Emellett támogatni kívánom az EGI-t abban, hogy közössége folyamatosan bővüljön, fejlődjön, és hosszú távon fenntartsa sikerét, beleértve a más stratégiai kezdeményezésekkel – például a nagyszabású ESFRI (Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégia Fóruma) programokkal – karöltve megvalósítandó projekteket, amelyekben hazánk is aktívan részt vesz.”

Forrás: hun-ren.hu

Utolsó módosítás: 2024. március 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?