Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
MSCA4Ukraine – a Marie Skłodowska-Curie program ukrán kutatókat támogató konstrukciója
MSCA4Ukraine: ukrán kutatók támogatása
2022. május 24.
Módosítás: 2022. május 24.
Olvasási idő: 1 perc
Az EU által az Oroszország ukrajnai inváziójára adott válasz részeként az Európai Bizottság hivatalosan bejelentette a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramon belül a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) részét képező MSCA4Ukraine program elindítását. Ez az új konstrukció a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő ukrajnai kutatókat támogatja tudományos munkájuknak az Európai Unió tagállamaiban, illetve a Horizont Európa társult országaiban történő folytatásában.

Az MSCA4Ukraine Fellowships konstrukció leírását az MSCA 2021–2022-re vonatkozó módosított munkaprogramja tartalmazza. A kutatóknak nyújtott támogatás részét képezik a képzési tevékenységek, amelyek mind a kutatással kapcsolatos, mind a kulcsfontosságú átadható készségek és kompetenciák fejlesztésére összpontosítanak. Az MSCA többi alprogramjához hasonlóan a rendszer külön támogatást biztosít a kutatók családjai számára.

A 25 millió eurós keretösszegű ösztöndíjprogram megvalósítására nem külön pályázati felhívás során kerül sor, hanem „MSCA for Researchers at Risk” (H2020-MSCA-RR-2018, HORIZON-MSCA-2021-RR-01) pályázatán nyertes konzorcium bonyolítja majd azt le. A doktorjelöltek és a doktori fokozattal rendelkező kutatók fogadásának finanszírozására vonatkozó részletesebb információk az érdeklődő szervezetek számára várhatóan 2022 őszétől lesznek elérhetők az Európai Bizottság „Funding & Tenders” portálján.

Az Európai Bizottság ukrajnai kutatókat támogató további kezdeményezése az EURAXESS platform keretében működő „European Research Area for Ukraine” (ERA4Ukraine), ami egyablakos információs és támogató szolgáltatási felületet biztosít az ukrajnai kutatók és az Ukrajnából menekülő kutatók számára.

Utolsó módosítás: 2022. május 24.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?