Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Nemzeti értékelő jelentés készül az éghajlatváltozásról
2019. június 13.
Módosítás: 2019. június 19.
Olvasási idő: 2 perc
Nagy Orsolya, az NKFI Hivatal munkatársa tudományos koordinátorként vett részt az éghajlatváltozással kapcsolatos Nemzeti értékelő jelentést előkészítő, több mint 100 fős scoping konferencián Szegeden. A kétnapos tanácskozás eredményeként, a helyzetértékelő és döntéstámogató dokumentum tartalmi megalapozása érdekében a legkülönbözőbb tudományterületek kutatói és neves döntéshozói és civil szakértőkkel karöltve határozták meg a jelentés fő témaköreit és tartalomjegyzékét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezése elsőként 2022-re elkészíti Magyarország átfogó, az éghajlatváltozásra vonatkozó értékelő jelentését, amelyet a továbbiakban (újabb jelentések formájában) rendszeresen felülvizsgál. A folyamat szakmai elindítása érdekében tartalommeghatározó konferenciát rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen 2019. május 28-29-én – nemzetközi mintát, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) folyamatait követve. A konferencián Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár kijelentette, hogy a jelentés kidolgozása nemzetstratégiai fontosságú feladat, és sikere alapvetően befolyásolhatja Magyarország jövőjét: „A megalapozott, valóban hatékony és eredményeket hozó döntések érdekében szilárd, többszörösen ellenőrzött és igazolt tudományos alapot, világos, egyértelmű, közérthető bázist kell teremtenünk. Erre a feladatra hozták létre globális szinten 1988-ban az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet, az IPCC-t.”

A scoping konferencia a tudományos kapcsolatok kialakítását és megerősítését kifejezetten támogatta azzal, hogy a különböző tudományos és szakmai közösségek, illetve a cselekvő szféra képviselőit egy asztalhoz ültette, valamint hogy a fiatal kutatóknak is lehetőséget kínált a nemzetközi színvonalú tudományos diskurzushoz való csatlakozásra. Gondolatébresztő előadások emelték a találkozó színvonalát: mások mellett Béres Tamás az Evangélikus Hittudományi Egyetemről a környezeti etikáról tartott előadást, Bartholy Judit az ELTE Meteorológiai Tanszékéről szcenáriókat vázolt fel a globális felmelegedéssel összefüggésben, Szamek Gabriella az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviseletében a jövő nemzedékek érdekeinek védelméről beszélt, Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért igazgatója pedig a vállalkozók környezetvédelmi törekvéseit ismertette. Zárásként a jelentés javasolt struktúrájának véglegesítését Kőrösi Csabának, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóságért felelős igazgatójának elnökletével egyhangúlag fogadták el a résztvevők. A tartalomjegyzéket a Tárcaközi Éghajlatváltozási Munkacsoport fogja megvitatni és véglegesíteni.

A tudományos és a döntéshozói szféra közös munkájának hosszú távú célja, hogy az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozással kapcsolatos, Magyarországra nézve releváns kutatási eredményeket rendszerezze és értékelje, majd a kitörési pontok és a lehetséges válaszok megadásával kiegészítve, közérthető módon prezentálja őket a döntéshozók, valamint a szélesebb publikum számára.

The Intergovernmental Panel on Climate Change: https://www.ipcc.ch/

Utolsó módosítás: 2019. június 19.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?