Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Nemzetközi MI kutatás az Alzheimer-kór molekuláris mechanizmusainak feltárására
Nemzetközi Alzheimer MI kutatás
2024. március 22.
Módosítás: 2024. március 22.
Olvasási idő: 2 perc
A BME is részt vesz a neurodegeneratív betegségek kihívásának kezelésére indított európai uniós „Neurodegeneratív betegségek kutatása” (JPND) globális kutatási kezdeményezésben.

Az Alzheimer-kór kutatása kiemelt területe a kognitív hanyatlás és időskori demenciák megértésének és általában a neurodegeneratív megbetegedések kutatásának, amely betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalmakra. A kutatás neurobiológiai fókusza az agy immunrendszerét alkotó mikroglia sejtek, amelyeknek kitüntetett szerepe van speciális gyulladási folyamatokban, a neuroinflammációban. A projektben ennek a folyamatnak a molekuláris biológiai mechanizmusait és rendszerét, illetve befolyásolhatóságát vizsgáljuk vérben mérhető biomarkerek és a mikroglia sejtek génkifejeződési profiljának a felhasználásával.

A projekt egyedüli magyar tagja a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) Bioinformatikai laboratóriuma és Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja Antal Péter vezetésével.

A nemzetközi konzorciumon belül a BME feladata a résztvevő intézmények meglévő adatelemzési hátterének integrálásával a projekt biostatisztikai és bioinformatikai támogatása. A műegyetemi kutatások célja olyan mesterséges intelligencia modellek létrehozása, amelyek képesek több humán biobank integrálására is, több tárgyterületet, modalitást és nemzeti kódrendszert átfogva. A molekuláris mechnizmusok célzott oksági vizsgálatára állatkísérletek adnak majd lehetőséget, amelyek eredményeit szintén felhasználják majd a mesterséges intelligencia modellek finomhangolására. A SOLID projekt szervesen illeszkedik az MIT Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának a felfedező élettudományi kutatásaihoz az egészségtartam, a mentális egészség, az öregedés és a gyógyszerkutatás területén.

Magyarországon 2023 decemberében indult a „Van értELME!" Nemzeti Demencia Program. Az Európai Unió Joint Research Program on Neurodegenerative Diseases (JPND) felhívásán nyertes SOLID projekt (JPND2021-650-233) a környezeti hatások és természetes hatóanyagok szerepét vizsgálja a kognitív hanyatlás, a demencia, és speciálisan az Azheimer-kór kialakulásában. A hazai részvétel a kutatásban az NKFIH támogatásával valósul meg (2019-2.1.7-ERA-NET-2022-00043).

Forrás: bme.hu

Utolsó módosítás: 2024. március 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?