Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Hankó Balázs: sikeres a magyar tudomány, a magyar felsőoktatás, a magyar modell
Sikeres a magyar tudomány, a magyar felsőoktatás, a magyar modell
2023. október 05.
Módosítás: 2023. október 05.
Olvasási idő: 3 perc
Budapest, 2023. október 4., szerda (MTI) - Sikeres a magyar tudomány, sikeres a magyar felsőoktatás, sikeres a magyar modell - jelentette ki Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Modellváltott egyetemek lehetőségei a Horizont Európa keretprogramban című konferencián szerdán Budapesten.

Nem kétséges, hogy a magyar kutatók nemzetközi szinten is híresek, a nemzetközi erőtérben is kiválóan teljesítenek; kevés nemzetnek adatik meg, hogy egy hétre két Nobel-díjasa jusson - utalt az államtitkár Karikó Katalinra és Krausz Ferencre.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a magyar tudomány nemzetközi hírű, és a magyar innováció is lépett egyet előre a friss globális index alapján. A nyáron megjelent európai innovációs rangsorban pedig a "mérsékelt innovátorokból" az "európai innovátorok" kategóriájába jutottunk fel - mondta.

Azaz jó az irány, reálisan elérhető cél, hogy 2030-ra a tíz legjobb európai innovátor és a huszonöt legjobb világinnovátor közé kerüljön Magyarország - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban rendezett eseményen.

Az innováció és a felsőoktatás kéz a kézben jár, és a magyar jövőképességet viszi előre; ezért örömteli, hogy míg négy éve hét, immár tizenkét felsőoktatási intézményünk van a világ legjobb öt százalékában, vagyis "hasít az elit ligában" - mondta Hankó Balázs.

Hozzáfűzte: reális cél az is, hogy 2030-ra legyen magyar egyetem a világ legjobb egy százalékában, és legyen legalább három magyar intézmény az Európai Unió legjobb száz egyeteme között.

"Egyetlen bökkenő van: Brüsszel. Történelmi tapasztalat, hogy a magyar nemzet sikerében nem mindenki érdekelt" - fogalmazott az államtitkár. Kifejtette: igazságtalan kettős mérce alapján egy tavaly decemberben, az Európai Bizottság által javasolt határozattal a magyar nemzetköziesítési programokat megpróbálják háttérbe szorítani. Az Erasmus+ programban 2024 nyarát követően a modellváltott intézmények nem vehetnének részt, és a magyar kutatókat is próbálják kizárni a közvetlen uniós programokból, mint a Horizont - jelezte Hankó Balázs.

Leszögezte: "ezt nem hagyhatjuk!" Az Erasmusnál 2024. június 30-ig minden nemzetköziesítési program biztosított. A Tempus Közalapítvány 1,8 milliárd forintot biztosít a nemzetközi csereprogramok folytatására, a forrás ott van az egyetemeknél - mondta.

A Tempus minden modellváltott intézmény nemzetköziesítési programját pozitívan bírálja el, várva, hogy az Európai Bizottság "jobb belátásra tér", és elismeri: szüksége van Európának a magyar diákokra - tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra, hogy a Horizont pályázatok tekintetében jogsegélyszolgálatot indított a kutatók számára az NKFIH, emellett ötmilliárd forintos önerőalapra pályázhat minden modellváltott intézmény. Ebből két és félmilliárd forintra már beérkeztek a támogatható pályázatok, és ha az ötmilliárd nem elég, lesz plusz forrás - hangsúlyozta.

Hankó Balázs beszélt arról is, hogy erősítik "az egész világra kiterjedő, kiváló" nemzetközi kapcsolatokat, egyetemi együttműködéseket készítenek elő, további sikeres pályázatokat indítanak.

Nobel-díjasaink példát mutatnak, a magyar felsőoktatás megújítása, a modellváltás jó irányba megy - hangoztatta az államtitkár.

Legfőbb célunk az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása, ezt szolgálja a modellváltás és a Neumann János Program is - közölte Hankó Balázs. Megjegyezte: még több szabadalom, még több kutató kell, mert a verseny erősödik. Hozzátette, eközben az innovátor vállalkozások erejét is növelik, amelyben stratégiai szövetséges a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Nemcsak ötlet kell, ki kell lépni a piacra - mondta. Olyan kutatásokra van szükség, amelyek a magyar társadalom, a magyar gazdaság érdekeit szolgálják - hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta, a digitalizáció, az egészséges élet és a zöldátállás van a fókuszban, a forrásokat ebbe az irányba "viszik".

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2023. október 05.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?