Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
A szabadalmakra is hatással van a járvány
A szabadalmakra is hatással van a járvány
2020. július 27.
Módosítás: 2020. július 28.
Olvasási idő: 2 perc
Az első fél év végén több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, a nemzeti védjegyek száma pedig meghaladta az 54 ezret. A bejelentési kedvet előbb felfelé húzta a járványhelyzet, majd visszaesés következett be.

Az év első felében gyors felfutást, majd vélhetően csak átmeneti megtorpanást hozott a koronavírus-járvány Magyarországon a szabadalmi bejelentések terén. Az uniós bejelentéseknél viszont növekedés tapasztalható a hazai szereplők részéről – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által közölt számokból.

Június végén már több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, ami csaknem 10 százalékkal haladta meg a tavalyit.

A hatályos nemzeti védjegyek száma pedig a fél év végén meghaladta az 54 ezret.

Az első negyedéves adatok szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest 20 százalékkal több szabadalmi bejelentést regisztráltak. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke lapunknak úgy értékelt, hogy a bejelentések megnövekedett számának nagyjából a kétharmada volt a járványhoz köthető.

A hivatal első féléves statisztikai gyorsjelentése szerint ugyanakkor a legtöbb európai országhoz hasonlóan Magyarországon is érezhető a pandémia negatív hatása, de a csökkenés az SZTNH szerint nem aggasztó, ami az időben megtett gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhető.

Az idén január és június között a Magyarországon benyújtott szabadalmi és védjegybejelentések száma 8-8 százalékkal csökkent 2019 első feléhez képest. Az viszont a szakember szerint bizakodásra ad okot, hogy a formatervezési minták oltalmi bejelentéseinek száma több mint 12 százalékkal nőtt, a bennük foglalt mintáké pedig 57,5 százalékkal.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) első fél évi adatai szerint a magyar eredetű uniós védjegybejelentések számára nem volt hatással a Covid–19-járvány, éves alapon ugyanis 6 százalék feletti a növekedés – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula.

Az EUIPO-hoz bejelentett magyar eredetű közösségi formatervezési minták száma is csak öt darabbal maradt el a tavalyi első féléves számoktól.

Forrás: vg.hu

Utolsó módosítás: 2020. július 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?