Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Új európai innovációs menetrend a mélytechnológiai innováció és induló vállalkozások új hullámának élmezőnyébe juttatásáért
Új európai innovációs menetrend
2022. július 26.
Módosítás: 2022. július 26.
Olvasási idő: 4 perc
Az Európai Bizottság 2022. július 5-én új közleményt fogadott el az új európai innovációs menetrendről.

A kezdeményezés célja, hogy Európát a mélytechnológiai innováció (deep-tech) és induló vállalkozások új hullámának élmezőnyébe juttassa. A menetrend segítségével Európa új technológiákat fejleszthet ki a legsürgetőbb társadalmi kihívások kezelésére, és elősegítheti e technológiák piacra lépését. Az új európai innovációs menetrend célja, hogy Európának vezető szerepet biztosítson a globális innovációs színtéren. Európa olyan hellyé akar válni, ahol a legkiválóbb tehetségek a legjobb vállalatokkal dolgoznak együtt, és ahol a virágzó mélytechnológiai innováció globális erejű áttörő megoldásokat hoz létre Európa-szerte.

Az innováció – és különösen az áttörést jelentő kutatást-fejlesztést és nagy tőkebefektetést igénylő mélytechnológiai innováció – élén Európa meg fogja szilárdítani a zöld és digitális átállás alakításában betöltött szerepét. A mélytechnológiai innováció erősíteni fogja Európa vezető szerepét a technológiák terén, és segíti majd az innovatív megoldások létrejöttét az olyan sürgető társadalmi kihívások tekintetében, mint például az éghajlatváltozás és a kiberfenyegetések. E megoldások várhatóan előnyösek lesznek valamennyi ágazat számára, a megújuló energiáktól az agrártechnológián át az építőiparig, a mobilitási szektorig és az egészségügyig. Mindez hozzájárul majd az élelmezésbiztonsági kérdések kezeléséhez, az energiafüggőség csökkentéséhez, az emberek egészségének javulásához és gazdaságaink versenyképesebbé tételéhez. Az Oroszország által indított agresszív háború súlyos következményei még sürgetőbbé tették ezeket a kérdéseket, és stratégiai politikai változásokat tettek szükségessé az EU jólétének és biztonságának garantálása érdekében.

Az európai vállalkozói szellemre, a tudományos kiválóságra, az európai egységes piac erejére és a demokratikus társadalmakra építve az új innovációs menetrend különösen az alábbiakra törekszik:

  • az európai induló és növekvő innovatív vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, például a kiaknázatlan magántőkeforrások mozgósítása és a jegyzési szabályok egyszerűsítése révén;
  • jobb feltételek biztosítása ahhoz, hogy az innovátorok szabályozói tesztkörnyezetekben új ötleteket próbálhassanak ki;
  • „regionális innovációs völgyek” létrehozásának elősegítése, ami Európa-szerte – így a fejlődésben lemaradt régiókban is – megerősíti és jobban összekapcsolja az innovációs szereplőket;
  •  a tehetségek Európába vonzása és megtartása többek között egymillió mélytechnológiai tehetség képzése, a női innovátorok fokozott támogatása és az induló vállalkozások munkavállalóinak innovatív részvényopciói révén;
  • a szakpolitikai keret javítása egyértelműbb terminológia, mutatók és adatkészletek, valamint a tagállamoknak nyújtott szakpolitikai támogatás révén.

Az új európai innovációs menetrend 25 célzott fellépést határoz meg öt kiemelt kezdeményezés keretében. E kezdeményezések a következők:

  • A növekvő vállalkozások finanszírozása arra ösztönzi majd az intézményi és egyéb európai magánbefektetőket, hogy az európai mélytechnológiai induló vállalkozásokba ruházzanak be, és azok növekedéséből profitáljanak.
  • Az innováció kísérleti terek és közbeszerzések útján történő támogatása jobb keretfeltételek megteremtésével, többek között a szabályozás kísérleti megközelítéseivel (pl. szabályozói tesztkörnyezetekkel, ún. próbapadokkal, élő laboratóriumokkal és innovatív megoldásokra irányuló közbeszerzéssel) segíti majd az innovációt.
  • Az európai innovációs ökoszisztémákban zajló innováció felgyorsítása és megerősítése keretében az EU regionális innovációs völgyek létrehozását fogja támogatni, és segíteni fogja a tagállamokat és a régiókat abban, hogy legalább 10 milliárd eurót fordítsanak konkrét régióközi innovációs projektek támogatására többek között a kulcsfontosságú uniós prioritásokra irányuló mélytechnológiai innováció terén. Segítséget nyújt továbbá a tagállamoknak abban, hogy a kohéziós politika és a Horizont Európa eszközeinek integrált felhasználásával valamennyi régióban előmozdítsák az innovációt.
  • A mélytechnológiai tehetségek támogatása, vonzása és megtartása keretében számos kezdeményezés fogja biztosítani az alapvető mélytechnológiai tehetségek Unión belüli képzését és Unióba történő áramlását. E kezdeményezések közé tartozik az induló és növekvő vállalkozások gyakornoki programja, az induló és innovatív vállalkozásokat segítő uniós tehetségbázis az EU-n kívülről származó tehetségek felkutatására, a vezetői pozíciót betöltő és vállalkozó nők szerepének megerősítését célzó program, valamint az induló vállalkozások munkavállalóinak részvényopcióit érintő úttörő kezdeményezés.
  • A szakpolitikai eszközök javítása kulcsfontosságú lesz a megbízható, összehasonlítható adatkészletek és az egységes fogalommeghatározások (induló vállalkozás, növekvő innovatív vállalkozás) kidolgozásához és felhasználásához, amelyek Unió-szerte minden szinten adatokkal szolgálhatnak a szakpolitikák számára, és az Európai Innovációs Tanács fórumán keresztül európai szinten jobb szakpolitikai koordinációt biztosíthatnak.

Az EU-n belüli innováció előmozdítása érdekében már elvégzett érdemi munkára építve az új európai innovációs menetrend arra törekszik, hogy összehangolt intézkedéseivel Unió-szerte felgyorsítsa az innováció fejlesztését és bővítését.

Az Európai Bizottság közleménye az új innovációs menetrendről az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52022DC0332

Az új innovációs menetrendet áttekintő kétoldalas kiadvány az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e9058375-fe64-11ec-b94a-01aa75ed71a1/

Utolsó módosítás: 2022. július 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?