Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Új nevet kapott a talaj misszió
Új nevet kapott a talaj misszió
2021. október 07.
Módosítás: 2021. november 04.
Olvasási idő: 1 perc
Az előkészítés időszakából talaj misszió néven ismert európai kezdeményezés a megvalósítás szakaszába lépett, ezentúl a talajokra vonatkozó európai megállapodás elnevezés alatt jelentkezik. A misszió célja, hogy a jó állapotú, tehát a bolygó és a társadalom szempontjából kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat (pl. élelmiszer-ellátás, víztisztítás, tápanyag-körforgás, szén-dioxid tárolás) támogatni képes talajok helyreállítására irányuló átmenetet előmozdítása. Jelenleg az európai talajok 30-40%-a tekinthető jó állapotúnak; a misszió ehhez képest jelentős elmozdulást céloz 2030-ig, amelynek fő eszköze 100 olyan élő laboratórium és világítótorony létrehozása, amely úttörő kísérleti és demonstrációs helyszínként a folyamat motorjának szerepét fogja betölteni.

A missziót részben a Horizont Európa program finanszírozza, amelyből új kutatásokat, az élő laboratóriumok és világítótornyok transznacionális együttműködését, a talajmonitoring keretrendszer kialakítását, valamint ismeretterjesztést és a társadalom mobilizációját fogják támogatni. A pályázati felhívások várhatóan az év végén jelennek meg.

A misszió ún. pilot szakasza, amely a megvalósítási keretek kidolgozására, a meglevő erőforrások összevonására, a tagállami, régiós és ágazati innovációs kapacitások megerősítésére irányul, 2025-ig tart.

További információk a misszió megvalósítási tervében olvashatók

Utolsó módosítás: 2021. november 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?