Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
UNESCO - Remote Access to Lab Equipment
UNESCO - Remote Access to Lab Equipment
2024. március 07.
Módosítás: 2024. március 07.
Olvasási idő: 2 perc
Az UNESCO természettudományokért felelős szektora új kezdeményezést indított “Re-mote Access to Lab Equipment” címmel, amelynek célja, hogy kifinomult tudományos berendezésekhez történő távoli hozzáférések biztosításával járuljon hozzá az afrikai kontinensen a tudományos kutatások fellendítéséhez.

A kezdeményezés az UNESCO Globális Prioritás Afrika Stratégiájával (2022-2029) összhangban, a Nemzetközi Krisztallográfiai Unió (International Union of Crystallography), a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (French National Centre for Scientific Research) és a francia lotaringiai egyetem (University of Lorraine) együttműködésével jött létre.

A projekt egy globális támogató hálózat létrehozására irányul, amelynek résztvevői betanulási lehetőséget biztosítanak afrikai tudósok számára ezekhez a berendezésekhez, illetve engedélyezik azok távoli hozzáférését és használatát. 

A kezdeti fázisban lévő projektet minél több afrikai tagállamra ki kívánják terjeszteni, majd a Globális Dél más országaira is. A kialakuló hálózat tagjai az ingyenes hozzáférést biztosító tudományos intézmények, nem-kormányzati szektorból és magánszférából származó szereplők, a kedvezményezett tudósok, valamint az egyéb támogatók.

További kérdésekkel és a csatlakozással kapcsolatban a.kasry@unesco.org e-mail címen érhető el a téma felelőse Ms. Amal Kasry (Chief of Section for the Basic Sciences, Research, Innovation and Engineering).
Amennyiben ez ügyben felveszik a kapcsolatot az UNESCO párizsi központjával, másolatban értesítsék Soós Gábor főtitkárt (UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága) a gabor.soos@unesco.hu címen.

A pályázati felhívás letöltése:
Bridging the Scientific Gap: A Call for Global Support in Enabling Remote Access to Lab Equipment for African Scientists - ‘A call for Member States, Scientific Institutions, non-governmental organizations, and the Private Sector’ PDF (171 KB)

Utolsó módosítás: 2024. március 07.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?