Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
A Duna ma a régiós együttműködés szimbóluma
A Duna ma a régiós együttműködés szimbóluma
2016. november 10.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
2011 óta ötödik alkalommal találkoztak a Duna Régió Stratégia (DRS) országai: a soros elnök, Szlovákia meghívására több mint 700 szakember tanácskozott többek között a környezetvédelem, a tudásalapú társadalom és a versenyképesség erősítéséről. A makro-regionális együttműködés pozsonyi összejövetelén kilenc uniós tagország mellett Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna miniszteri szintű képviselője, valamint az Európai Bizottság nevében Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos, illetve Maroš Šefčovič energiaügyi biztos is részt vett.

A házigazda, Robert Fico szlovák kormányfő nyitóbeszédében kiemelte: a Duna ma az együttműködés szimbóluma Európában, a Duna Régiós Stratégia pedig olyan koncepció, amely lehetőséget ad az abban részt vevő országoknak, hogy közös kérdéseikre közös válaszokat adjanak. A legfontosabb tanulság, hogy a Duna nem ér véget az Európai Unió határainál. A stratégia szakterületeit pedig a regionális kooperáció kapcsolja össze, hiszen a közös megoldás mindig hatékonyabb, mintha a kérdésekre a 14 tagország nemzeti szinten keresné a választ.

Ugyanezt húzta alá Navracsics Tibor EU-biztos is, aki szerint a találkozó jó alkalom arra, hogy a résztvevő országok hasonló problémákra közös megoldásokat találjanak, közös vállalkozásokon keresztül pedig állandósítsák azokat. Hozzátette: a Duna Régió Stratégia öt év alatt a programban részt vevő országok közti teljes széttagoltságtól eljutott az állandósuló együttműködésig. A találkozón Magyarország átvette Szlovákiától a DRS soros elnöki posztját, amelyet 2016. november 4. és 2017. október 19. között tölt be, ezután a tisztséget Bulgáriának adja tovább.

Hazánk szakpolitikai szempontjait a kutatási-innovációs együttműködés területén Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke képviselte. Regionálisan elérhető szinergiákat kell kihasználnunk ezen a téren is, hogy együtt lehessünk versenyképesebbek – fejtette ki hozzászólásában. A közös finanszírozási kezdeményezésekre jó példa az EUREKA programban összehangoltan indított felhívás, amelyhez hasonlót akár az EU H2020 keretprogramban is lehetne alkalmazni, így a Duna régió akár saját konzorciumaival, hálózatépítéssel is hozzájárulhatna fontos társadalmi-technológiai kihívások megoldásához. A Magyarország által kezdeményezett V4 Innovation Task Force, amely a nemzeti finanszírozó ügynökségek kezdeményezések regionális összehangolásáról szól, szintén egyfajta követendő jó gyakorlat lehet. A nemzeti szinten kidolgozott Intelligens Szakosodási Stratégiák segíthetnek abban, hogy makro-regionális léptékben is képet alkossunk az erősségekről, és ennek tükrében határozhassuk meg közös céljainkat. Magyarország már rendelkezik ilyen stratégiával, ezért szívesen átadja a kidolgozás során felgyűlt tapasztalatait azoknak az országoknak, amelyek most dolgoznak ezen – tette hozzá az NKFI Hivatal elnöke a tudásalapú társadalom kialakítását célzó DRS-prioritásterület megbeszélésén.

A Duna Régió Stratégia 2020-ig tartó fejlesztési időszakának négy fő területe

  • A Duna régió összekapcsolása a többi régióval. Ennek érdekében fejleszteni kell a belvízi hajóutakat, valamint a vasúti és légi közlekedést. Ösztönözni kell a fenntartható energiák használatát, az idegenforgalmat, valamint a tagországok lakosai közötti kapcsolatteremtést.
  • Környezetvédelem a Duna régióban. Ez magában foglalja a vizek minőségének javítását és megőrzését, a környezeti kockázatok gyors, megbízható és hosszú távú kezelését, valamint a táj- a levegő- és talajminőség megőrzését. 
  • A jólét megteremtése a Duna régióban. Ehhez szükség van az emberi erőforrásba és képességekbe való befektetésre, és elkerülhetetlen a tudásalapú társadalom megteremtése a kutatás, oktatás és információs technológiák segítségével. Támogatni kell a vállalkozások versenyképességét, amelyhez hozzá tartozik a regionális együttműködések fejlesztése is.
  • A Duna régió megerősítése. Ennek eléréséhez szükség van az intézményrendszer kibővítésére és az együttműködések megerősítésére, valamint a biztonság javítására. Ebben közös munkára van szükség a súlyos bűncselekmények és a szervezett bűnözés térnyerésének megakadályozására.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?