Ön itt áll: A HivatalrólHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kutatói kiválóság ösztönzését célzó uniós kezdeményezések
Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kutatói kiválóság ösztönzését célzó uniós kezdeményezések
2016. november 29.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 4 perc
Az Európai Bizottság november 23-án „A kiválóság terjesztése és az innovációs szakadék áthidalása” című konferenciáján áttekintést adott azokról a konstrukciókról, amelyek a kutatási kiválóság szempontjából a kevésbé fejlett KFI teljesítményű országok megerősítését célozzák. Az erre szánt források nagyságrendje mellett az Európai Bizottság program iránti elkötelezettségét jelzi a kínált konstrukciók komplex eszköztára, amely az új kiválósági központok támogatásától az egyes országok finanszírozási rendszerét érintő strukturális változások ösztönzéséig terjed.

Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztos a brüsszeli rendezvényen hangsúlyozta: „A kutatói kiválóság ösztönzése az összes uniós tagállam számára előnyökkel jár. A kiváló tudomány és innováció által vezérelt nyitott kutatási rendszer az EU és mindannyiunk jövője szempontjából kulcskérdés.”

A Horizont 2020 programban számos konstrukció – köztük a Teaming, a Twinning és az ERA Chairs felhívás – áll rendelkezésre a KFI terén kevésbé jól teljesítő országok részvételének erősítésére, összesen 800 millió eurós költségvetéssel. A Teaming pályázat beadására jogosult országok körébe a 2004 után csatlakozott EU-tagállamokon kívül Portugália, Luxemburg és 12 társult ország tartozik. Eddig 10 Teaming Phase 2, 31 Teaming Phase 1, 67 Twinning és 14 ERA Chairs pályázati projekt nyert támogatást, összesen 185 millió euró értékben. A Bizottság a Horizont 2020 utolsó 3 évére a részvétel szélesítését szolgáló költségvetés jelentős emelését javasolta, ez azonban az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal jelenleg zajló költségvetési tárgyalások kimenetelétől függ.

Az alábbiakban részletesen ismertetett konstrukciók kiegészítik az innovációs szakadék csökkentésére irányuló, olyan már létező bizottsági kezdeményezéseket, mint a Horizont 2020 „A kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése” programjának felhívásai vagy a strukturális alapok kutatást és innovációt támogató forrásai.

  • A Horizont 2020 Teaming pályázatának költségvetéséből tíz új tudásközpont indul 140 millió euró értékben. Ez kilenc olyan országban – Bulgária, Ciprus, Csehország, Lettország, Magyarország, Portugália, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia – járul hozzá a tudományos kiválóság fejlesztéséhez, amelynek teljesítménye elmarad a KFI szempontból vezető országokétól. Projektenként maximum 15 millió euró támogatás jut erre azon a pályázaton, amelynek célja kiválósági központok létesítése a pályázni jogosult országokban, együttműködve vezető európai tudományos és innovációs intézményekkel. 27 ország csaknem 170 projektje mérkőzött meg a forrásokért – Magyarország az óriási versenyben két pályázatot is elhozott a tízből
  • Kihasználva a Horizont 2020 és az európai strukturális és beruházási alapok közötti szinergiákat, a Bizottság a kutatóknak is lehetővé teszi innovatív ötleteik megvalósítását és piacra vitelét. Az egyes kiváló KFI projekteknek odaítélt „Seal of Excellence” minőségi tanúsítvány segíti, hogy azok a kis- és közepes vállalkozások, amelyek a Horizont 2020-ból költségvetés szűke miatt nem részesültek támogatásban, más köz- vagy magánforrásból igényelhessenek támogatást. A „Teaming” pályázat esetében például három magas színvonalú, de forráshiány miatt H2020 támogatásban nem részesült projekt kapott ilyen minősítést, hogy más forrásból támogatáshoz juthasson. 
  • A fenti akciók mellett az elkövetkező H2020 felhívásoknál jobban meghatározzák és érvényesítik majd azokat a kulcsterületeket, amelyeken a kevésbé erős KFI teljesítményű országok kutatói vezető szerephez juthatnak. A dedikált Szakpolitika Támogató Eszköz (Policy Support Facility) révén a Bizottság támogatja azokat a nemzeti reformokat is, amelyek az EU közös programjaiban való részvételt ösztönzik.

A két nyertes hazai Teaming-projektet a brüsszeli konferencián dr. Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet igazgatója (EPIC) és dr. Szigeti Gyula Péter, a koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese (HCEMM-MOLMEDEX) képviselte.

Bővebb információ a két nyertes magyar Teaming-projektről.

 

widening konferencia teaming nyertes projektek
widening konferencia teaming nyertes projektek Monostori
widening konferencia teaming nyertes projektek
widening konferencia teaming nyertes projektek Moedas
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?