Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Szegedi kutatók kifejlesztették a gáz formában tárolt villamos energiát
2020. október 07.
Módosítás: 2020. október 08.
Olvasási idő: 2 perc
Az előállított szén-monoxid pedig a petrolkémiai értékláncban közvetlenül felhasználható, nagy értékű termékként hasznosítható.

A zöld hidrogén nélkülözhetetlen eszköz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez, éppen ezért kiemelten fontos a hidrogén technológiákon alapuló pilot projektek támogatása" – olvasható az ITM közleményében. A zöld hidrogén előállításának alapját jelentő elektrolizáló technológiákkal kapcsolatban folyó magyar kutatások máris élenjáró eredményeket hoztak, szegedi kutatók és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki. Az új technológiával a világon elsőként sikerült átlépni az 1 amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során.

A technológia innovatív megoldást kínál a villamos energia gáz formájában való tárolására. Az előállított szén-monoxid pedig a petrolkémiai értékláncban közvetlenül felhasználható, nagy értékű termékként hasznosítható.

A projekt Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékének docense vezetésével, a ThalesNanoEnergy Zrt. és a W7Energy LLC együttműködésével valósult meg, a magyar kormány és az Európai Unió H2020 keretprogramjának a támogatásával. A kutatócsoport módszerét bemutató, úttörő jelentőségű közös tanulmány az energia- és környezettudomány vezető nemzetközi folyóiratában (Energy & Environmental Science) jelent meg.

A zöld hidrogénről szóló uniós kezdeményezés az Európai Bizottság 2020 júliusában közzétett hidrogén-stratégiájára építve azt tűzi ki célul, hogy a hidrogéngazdaság fejlesztése kiemelt figyelmet kapjon a koronavírus utáni időszak helyreállítási beruházásaiban, a klímabarát, fenntartható ipari szektor kialakításában. A magyar álláspont szerint a hidrogéngazdaság fejlesztésének területén az állami és a magánszféra partnerségén alapuló, széles körű nemzetközi együttműködéssel lehet eredményeket elérni.

Forrás: octogon.hu

Utolsó módosítás: 2020. október 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?