Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekRendezvényekHazai és nemzetközi rendezvények
Az adatrepozitóriumok
 Az adatrepozitóriumok
2020. március 04.
Utolsó módosítás: 2020. március 04.
Olvasási idő: 2 perc
A HRDA (Hungarian node of Research Data Alliance) és a HUNOR (Hungarian Open Repositories) az NKFI Hivatal szakmai támogatásával párbeszédet kezdeményez a hazai kutatókkal a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről.

Egyre több európai (H2020, ERC) és hazai (NKFI Hivatal) pályázati rendszerben követelmény a projektek során történő kutatási adatkezelés formális leírása. Ebben a témakörben a HRDA 2020 tavaszán meetup formában négy rendezvényt szervez Budapesten, havi rendszerességgel a kutatók tájékoztatására, véleményük megismerésére. A helyszín felváltva az MTA Könyvtár és Információs Központ és a SZTAKI lesz.

Hasonlóképpen Budapesten kívüli helyszíneken is számos meetup kerül megrendezésre a HUNOR szervezésében 2020 folyamán. A meetup forma keretében rövid bevezető előadások után beszélgetésre, vitára lesz lehetőség.

A rendezvényekről folyamatosan tájékozódhatnak az alábbi oldalakon:
http://openaccess.mtak.hu
https://openscience.hu

Az adatrepozitóriumok
Kovács László (SZTAKI)

A hazai adatrepozitóriumok létesítésének, fenntartásának, használatának kérdéseivel foglalkozik ez a tervezett meetup. A kutatási adatok megléte, hosszú távú hozzáférésének akadálytalan biztosítása, a kutatások egyik legértékesebb alapfeltétele, mely többek között az Open Science kezdeményezés egyik fő komponense is.

A meetup résztvevői körüljárják a hazai adatrepozitórium hálózat létesítésének műszaki, szakmai, szervezeti, financiális, fenntarthatósági feltételrendszereit. A tervezett repozitórium hálózat architektúrájának koncepcionális terveit ismertetve párbeszédet kezdeményezünk az intézmények között a repozitóriumok létesítése, az egységes hálózati interoperabilitás, a hosszú távú digitális megőrzés, a repozitóriumokban tárolt adatok minőségi, mennyiségi stb. leíró jellemzőinek szabványosítása céljából. A sikeres magyar együttműködés, EOSC részvétel egyik alapfeltétele a hazai kutatási adatrepozitóriumok létesítése, továbbfejlesztése, minősítése és aktív használata.

Dátum: 2020. június 9. 16:00-18:00
Helyszín: Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, 1111 Budapest, Kende u. 13 -17., Nagy előadóterem
Regisztráció: http://openaccess.mtak.hu/index.php/esemenyek/18-az-adatkezelesi-terv-data-management-plan-4

Utolsó módosítás: 2020. március 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?