Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekRendezvényekHazai és nemzetközi rendezvények
Konkrét eredmények és ígéretes perspektívák a hazai agykutatásokban
Konkrét eredmények és ígéretes perspektívák a hazai agykutatásokban
2017. június 11.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 5 perc
Az agykutatási, az onkológiai, a kardiovaszkuláris, valamint a kvantumtechnológiai területeken támogatott kiválósági programok társadalmi hasznosulásának fontosságáról beszélt Pálinkás József a Magyar Biokémiai Egyesület által szervezett „Agykutatás és Onkológia” című konferencián. A rendezvényen a Nemzeti Agykutatási Program eredményeiről, valamint a most induló Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program NKFI Alapból támogatást nyert onkológiai projektjeiről számolnak be a hazai kutatók.

Pálinkás József a szegedi ELI lézerközpont átadására utalva hozott érdekes példát a tudomány és a gyógyítás közötti kapcsolatra: az NKFI Hivatal elnökét a szegedi tudományos létesítményben arról tájékoztatta Krausz Ferenc fizikus, hogy az atto- és femtoszekundumos impulzusok kibocsátására alkalmas lézerberendezés használható lehet egy olyan, speciális onkológiai szűrési módszer kifejlesztéséhez is, amellyel egyetlen csepp vérből – mint a tesztcsíkos vércukormérőknél – megállapítható lesz, hogy van-e kóros sejtburjánzás a testben. Pálinkás József szerint ez is egy jó példa arra, hogy a sokszor elvontnak tekintett tudomány elvezethet egy konkrét – jelen esetben onkológiai – gyógyászati módszerhez, amelynek társadalmi haszna kiemelkedő. A Hivatal elnöke elmondta: az elmúlt években egyes, a hazai versenyképesség erősítése szempontjából stratégiai jelentőségű kutatásfejlesztési tevékenységek ösztönzésére célzottan, konkrét tudomány- és szakterületekhez kötve is megjelentek pályázati felhívások, illetve létrejöttek nemzeti kutatási programok. Hangsúlyozta, hogy az NKFI Alapból támogatott kiválósági projektek kiválasztásában a döntéshozók számítanak a kutatói közösség véleményére, a kutatók közötti aktív eszmecserére, és arra biztatta a konferencia résztvevőit, hogy eredményeikről bátran számoljanak be a tudományos közegnek, sőt a nagyobb nyilvánosságnak is. Pálinkás József szerint különösen fontos felhívni a közvélemény figyelmét a kutatási eredmények konkrét hasznosulási lehetőségeire (pl. a gyógyászatban), a piaci szférával kialakított kapcsolatokra (pl. konzorciumok), valamint a nemzetközi szakemberek és a pályakezdő kutatók (posztdoktorok, egyetemi hallgatók) bevonására egy-egy kiválósági projektbe. Pálinkás József szerint a magyar kutatók nem lehetnek mindenben elsők, de vannak olyan területek, amelyeken abszolút a világ élvonalába tartozunk – az agykutatás például ilyen -, és a finanszírozási rendszerünk is alkalmas arra, hogy a valóban „kiváló” projektekre fókuszáljunk. Az elnök szerint a kutatási témapályázatoknál eljutottunk arra a szintre, hogy a projektek 30 %-a támogatást kap, ez pedig megfelel a nemzetközi sztenderdnek.

A rendezvényen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett tematikus kiválósági programok, a 2017-ben lezáruló Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében működő kutatócsoportok eredményeiről, valamint a most induló Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP) keretében támogatást elnyert onkológiai pályázatok ígéretes perspektíváiról tájékozódhat az érdeklődő közönség. A Nemzeti Agykutatási Programban 2013 és 2017 között 12 milliárd Ft, a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretei között onkológiai kutatásokra 2017-től több mint 6,7 milliárd Ft használható fel. A konferencia nem csupán a szakmai eredményeket figyelemmel kísérő kollégákat és az érdeklődő laikusokat tájékoztatja, hanem üzenni akar a kutatási programok értékéről, a tudományos munka társadalmi jelentőségéről. A közvélemény a nyilvánosság számára is követhető rendezvények révén győződhet meg arról, hogy a kiválósági programokra érdemes a szükséges erőforrásokat biztosítani és jövőképet építeni.

A konferencia előadói:

 • Hunyady László, intézetigazgató, SE ÁOK dékán
 • Freund Tamás NAP elnök (előadását ide kattintva letöltheti)
 • Buday László, intézetigazgató, MBKE elnök
 • Oberfrank Ferenc NAP igazgató (előadását ide kattintva letöltheti)
 • Tímár József, intézetigazgató (SE)
 • Erőss Loránd agysebész (OKITI)
 • Matolcsy András, intézetigazgató (SE)
 • Dénes Ádám neurobiológus (MTA KOKI)
 • Györffy Balázs, kutató-onkológus (SE, MTA TTK)
 • Németh György orvosigazgató (Richter Gedeon)
 • Kotschy András, igazgató (Servier)
 • Réthelyi János intézetigazgató (SE)
 • Masszi Tamás, hematológus (SE)
 • Ulbert István pszichofiziológus (MTA TTK)
 • Szakács Gergely, biokémikus (MTA TTK)

A részletes programról ide kattintva tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek
http://nkfih.gov.hu/hirek/hazai-rendezvenyek/nemzeti-kutatasi
http://nkfih.gov.hu/hivatal/online-sajto/2017/felvirrad-nap-magyar
http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/nemzeti
http://nkfih.gov.hu/palyazatok/ktia/felhivasok/2013/nemzeti-agykutatasi-program/ktia-nap-13

 


A NOVUM TV 2017. június 18-i adása

 

Pálinkás József
Pálinkás József, elnök (NKFIH)

Hunyady László intézetigazgató, SE ÁOK dékán
Hunyady László intézetigazgató, SE ÁOK dékánTímár József, intézetigazgató (SE)
Tímár József, intézetigazgató (SE)

Matolcsy András, intézetigazgató (SE)
Matolcsy András, intézetigazgató (SE)Németh György orvosigazgató (Richter Gedeon)
Németh György orvosigazgató (Richter Gedeon)

Buday László, intézetigazgató, MBKE elnök
Buday László, intézetigazgató, MBKE elnökRéthelyi János intézetigazgató (SE)
Réthelyi János intézetigazgató (SE)

Agykutatás és Onkológia
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?