Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekRendezvényekHazai és nemzetközi rendezvények
A lehetőségek tárháza - Az innovatív vállalkozásokat ösztönözte az NKFI Hivatal az Uniós Források 2017 konferencián
A lehetőségek tárháza - Az innovatív vállalkozásokat ösztönözte az NKFI Hivatal az Uniós Források 2017 konferencián
2017. március 24.
Utolsó módosítás: 2019. június 26.
Olvasási idő: 4 perc
Fenntarthatóság, piacképes ötletek, saját innovációs forrás, hosszú távú költségtervezés – a hazai vállalkozásoknak ezekre a pillérekre érdemes építeniük a KFI forrásokra benyújtani kívánt pályázataikat, főként azért, mert a hazai pályázati bőség mellett 2020 után a hangsúly egyre inkább áttolódik a nemzetközi versenyben elnyerhető, uniós forrásokra – fejtette ki Monszpart Zsolt, a NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese a Portfolio.hu gazdasági portál „Uniós Források 2017" című szakmai konferenciáján. Az NKFI Hivatal épp ennek az irányvonalnak a hangsúlyozásaként hívta meg a konferenciára néhány, a Horizont 2020 keretprogram pályázatain korábban már támogatást nyert hazai vállalat vezetőjét, akik kerekasztal-beszélgetésen számoltak be tapasztalataikról, valamint arról, milyen lendületet adott, illetve hogyan kapcsolta be őket a nemzetközi piaci világba egy-egy sikeres H2020-pályázat.

A 2014-2020-as uniós ciklusban kutatás-fejlesztési és innovációs célokra 750 milliárd forintnyi uniós forrás áll hazánk rendelkezésére. Ebből 340 milliárd forint felhasználásáról már döntés született, ebben az évben pedig további 300 milliárd forint forrás sorsa dől el. Az NKFI Hivatal a Portfolio.hu-val együttműködésben a konferencián két szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyeken a Hivatal szakértői elsősorban az innovatív vállalatok célszerű, szabályszerű, fenntartható ás átlátható pályázati gyakorlatát igyekeztek ösztönözni és hasznos tanácsokkal elősegíteni. Monszpart Zsolt „A pályázati bőség jellemzői – tapasztalatok kívülről-belülről" című panelbeszélgetésen osztotta meg tapasztalatait az innovatív vállalatok uniós pályázati aktivitásáról és eredményeiről, a jó gyakorlatokról, illetve a tipikus pályázói hibákról.

A közvetlen brüsszeli források rendszeréről és lehetőségeiről Csuzdi Szonja, az NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője tartott előadást a konferencián, majd részt vett „A Horizont 2020 nyertesek tapasztalatai és az NKFIH szerepe" című panelbeszélgetésen, amelyen a Horizont 2020 program hazai nyertes vállalatainak képviselőivel vitatta meg a magyarországi üzleti kezdeményezések előremutató és szakszerű pályázati tevékenységét, valamint a nyertes cégek meghatározó szerepét hazánk gazdasági versenyképességének növelésében.
Az előadás letölthető: Horizont 2020 - félidőben: pályázati lehetőségek vállalkozásoknak PDF (1 937 KB)

Az eszmecsere résztvevői, Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa, dr. Beck Márton, a Femtonics Kft. pénzügyi vezetője és dr. Varga Pál, az AITIA International Zrt. távközlési divíziójának igazgatója azt emelték ki, hogy a H2020 program pályázati folyamata során számos pozitív tapasztalatra tettek szert, amelyek új távlatokat nyitottak meg előttük. Mindhárman hangsúlyozták, hogy az elnyert pénz mellett legalább olyan hasznos volt az az ösztönzés, hogy a pályázat során konzorciális együttműködésekre kellett törekedniük, tehát külföldi vállalatokkal fogtak össze. Ezáltal bekerültek a nemzetközi piaci vérkeringésbe, a külföldi partnerek segítségével megismertek olyan innovatív technológiákat, amelyekhez másként nem jutottak volna hozzá, az együttműködő gondolkodásmód pedig a cégükön belüli csapatszellemet, az újra való nyitottságot is tovább erősítette. A cégvezetők hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy egy innovatívan gondolkodó hazai vállalat több lábon álljon, tehát az uniós pályázatokon kívül minden lehetséges piaci forrást felkutasson és kiaknázzon, hiszen ez a fenntartható működés alapfeltétele.

Nemzeti kapcsolattartók hálózata az NKFI Hivatalnál

A Horizont 2020 programban – ez az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramja 2014-2020 között – az NKFI Hivatal szakmai közreműködésével 2016 őszéig összesen 437 pályázó szervezet jutott több mint 105 millió euró közvetlen brüsszeli forráshoz valamilyen globálisan is piacképes, jelentős újdonságtartalommal rendelkező termék vagy szolgáltatás kifejlesztésére. Ezeket a közvetlen uniós pályázatokat szerteágazó pénzügyi és jogi szabályrendszer alapján kell összeállítani és beadni. Ebben nyújtanak professzionális segítséget a magyar pályázóknak az NKFI Hivatal által koordinált Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat (National Contact Points, NCP) munkatársai.

Az NKFI Hivatal idei H2020-rendezvényeinek naptára

A Horizont 2020 keretprogram felhívásaihoz kapcsolódva az NKFI Hivatal idén is több mint 20 tematikus információs napot és konzultációs lehetőséget szervez, hogy elősegítse a hazai szereplők minél nagyobb arányú részvételét és sikerességét az európai forrásokért zajló versenyben. A rendezvényeken az NKFI Hivatal munkatársai tájékoztatást és gyakorlati tanácsokat adnak, továbbá a pályázatírás során felmerülő kérdésekre is válaszolnak, ezenkívül mód nyílik a korábbi pályázói tapasztalatok megosztására is, amelyek elengedhetetlenek az európai versenyben megméretendő projektjavaslatok sikeréhez.

 

 

Uniós források 2017 konferencia
Monszpart Zsolt innovációs és általános elnökhelyettes (NKFI Hivatal)

Uniós források 2017 konferencia
Csuzdi Szonja főosztályvezető (NKFI Hivatal, Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya)

Uniós Források 2017 konferencia
A Horizont 2020 nyertesek tapasztalatai és az NKFIH szerepe

Forrás: portfolio.hu

Utolsó módosítás: 2019. június 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?