Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
50 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív hazai vállalkozások
2024. május 28.
Módosítás: 2024. május 28.
Olvasási idő: 2 perc

A tavalyinál 15 milliárd forinttal nagyobb, 50 milliárd forintos keretösszeggel hirdeti meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a Neumann János Programban kijelölt fókuszterületeket támogató innovációs pályázatát, a KKV Fókuszterületi Innovációs Programot. A gazdaság és a társadalom digitalizációja, a zöld átállás, valamint az egészséges élet megőrzése azok a fókuszterületek, ahol napjainkban a legégetőbb kihívásokkal szembesülünk, és amelyekben Magyarország leginkább versenyképes tud lenni.

A tavalyi hasonló felhívásra a pályázók 3,5-szer több támogatási igényt adtak be, ezért is nőtt számottevően az új pályázat keretösszege. A mostani felhívás is a hazai vállalkozásokat és egyetemi, kutatóintézeti partnereiket ösztönzi innovatív megoldások kifejlesztésére elsősorban a már említett három fókuszterületen.

A gazdasági hatás biztosítása érdekében a pályázóknak ebben az évben is három kiemelt elvárásnak kell megfelelniük: új technológia, termék vagy szolgáltatás kifejlesztése; ezen új fejlesztés sikeres megvédése iparjogvédelmi oltalommal, elsősorban szabadalommal; valamint a fejlesztési időszakot követő években a kifejlesztett új termék vagy szolgáltatás értékesítéséből realizált árbevétel.

A kiírás értelmében a digitalizációs témájú innovációs fejlesztésekre 25 milliárd, a zöld átállással és az egészséggel kapcsolatos két másik fókuszterületre pedig 10–10 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeg került elkülönítésre. Emellett további 5 milliárd forint juttatható kimagasló színvonalú, nemzetközileg is ígéretes innovatív megoldások fejlesztésére. A pályázók először szakmai véleményezésre nyújthatják be a projektjavaslataikat az NKFI Hivatalhoz. A beadott pályázatok bírálatában továbbra is a kutatói és az üzleti szféra kiemelt szaktudású szakértői, valamint az erre a célra létrehozott fókuszterületi innovációs testületek vesznek részt. Az értékelési folyamat szigorú szakmai szűrőjén átjutott pályázók ezt követően adhatják majd be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz, várhatóan 2024 őszén.

A pályázati felhívás elérhető az NKFI Hivatal honlapján:
KKV Fókuszterületi Innovációs Program (2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ )

Utolsó módosítás: 2024. május 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?