Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Keressük Magyarország legkiválóbb kutatási infrastruktúráit
2021. április 15.
Módosítás: 2021. május 12.
Olvasási idő: 2 perc

A kérdőív beadási határideje módosult. Új beadási határidő: 2021. május 31.

A kiemelkedő tudományos eredmények elérésében nélkülözhetetlen szerepet játszanak a korszerű kutatási infrastruktúrák, amelyek rendszerszemléletű fejlesztése és láthatóvá tétele tudományos és nemzetgazdasági szempontból egyaránt fontos. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új kérdőíves felmérésének célja, hogy azonosítsa Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, infrastruktúra-hálózatát, és a lehetséges felhasználók – kutatóhelyek, egyéni kutatók és vállalkozások – számára felhasználóbarát módon tegye megismerhetővé az általuk kínált lehetőségeket.

A kiválasztás a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság bevonásával történik, a legkiválóbb kutatási infrastruktúrák hivatalos tanúsítványt kapnak.

A kérdőíves felmérés során kiemelkedő jelentőségűnek ítélt szereplők a Hivatal által kiállított tanúsítvány alapján jogosultak lesznek a „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” cím használatára, amelyet fizikai és digitális kommunikációs felületeiken is használhatnak. Emellett bekerülnek a Hivatal honlapján elérhető, többféle paraméter alapján kereshető adatbázisba, és széles körű nemzetközi láthatóságukat, kapcsolatépítésüket segíti, hogy megjelennek a legfontosabb hazai kutatási infrastruktúrákat bemutató reprezentatív kiadványban is. A Research Infrastructures For Excellence in Hungary online kiadvány 2020 novemberében jelent meg első ízben, huszonnyolc kiemelkedő infrastruktúrát mutatva be, hogy még több lehetőséget adjon a nemzetközi kutatási együttműködések kialakításához.

A kérdőív kitöltése – intézményi szinten koordinálva – elsősorban azoknak a kutatási infrastruktúrákat működtető szervezeteknek javasolt, amelyek az alábbi fő szempontoknak leginkább megfelelnek:

  • Országos (stratégiai) jelentőség, egyediség, tudományos kiválóság
  • Nyílt hozzáférés biztosítása
  • Nemzetközi kapcsolódás

A felmérés kutatási infrastruktúrának vagy infrastruktúra-hálózatnak tekint minden olyan eszközt, berendezést, laboratóriumot, adatbankot vagy információs rendszert – akár fizikai létesítmény, akár virtuális –, amely a rendelkezésére álló erőforrások felhasználásával elsősorban tudományos céllal működik, és önállóan vagy hálózatos formában kutatásokat és technológiai fejlesztéseket is lehetővé tevő szolgáltatást nyújt.

Tovább a kérdőívre: Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Kérdőív 2021

A kérdőív megktekintése letölthető formában: Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Kérdőív 2021 PDF (1 358 KB)

További információ kapható a kutinfra@nkfih.gov.hu címen.

Utolsó módosítás: 2021. május 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?