Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat
2021. június 10.
Módosítás: 2021. június 10.
Olvasási idő: 2 perc
Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat, amelynek ünnepélyes átadóját kedden tartották Budapesten. Az esemény keretében átadták a Magyar Innovációs Szövetség Innovációs díjának különdíját is, amelyet az idén a Hagyó Kft. ügyvezetője vehetett át.

Elismerésben részesült Fekete Andrea gyermekgyógyász, Karikó Katalin kutatóbiológus, Dékány Imre egyetemi tanár, Kotschy András gyógyszerkutató és Szecskay András ügyvéd.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy számos kutatói munka, fejlesztői tevékenység járult hozzá a járványhelyzet kezeléséhez.

Kitért arra, hogy az elmúlt évben több olyan feladat is megvalósult, amely a jövőben támogatni fogja a feltalálói tevékenységeket és az iparjogvédelmet. Ezek között említette, hogy 17 nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kezdte meg a működését Sebők Katalinnak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesének a vezetésével, valamint kidolgozták a hazai tudományos és innovációs parkok működését az ország meghatározó felsőoktatási intézményeiben.

A Jedlik Ányos-díj átadása megalapítása óta a szellemi tulajdonvédelem egyik kiemelt ünnepe, amelyen méltó módon tiszteleghetünk az ipari és akadémiai kutatás-fejlesztés sikeres alkotó személyiségei, feltalálói, valamint a szellemi tulajdonvédelem kiváló művelői előtt - mondta ünnepi köszöntőjében Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Mint felidézte, 2021-ben a magyar szellemitulajdon-védelem két évfordulót is ünnepel, március 1-jén emlékeztek meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elődszervezete, a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal 125 évvel ezelőtti megalapításáról. A keddi díjátadó rendezvény keretében pedig a Jedlik Ányos-díj megalapításának 25. évfordulóját is ünneplik.

Az esemény keretében adták át a Magyar Innovációs Szövetség SZTNH által támogatott Innovációs díját is, amelyet idén Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezetője vehetett át. A díjat Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációért felelős elnökhelyettese és Pakucs János, a MISZ, tiszteletbeli elnöke adta át.

Sebők Katalin elnökhelyettes köszöntőjében a társadalom és az innováció tekintetében hangsúlyozta vállalatok szerepét, hiszen vállalati oldalon jelennek meg az eredmények a piacon. Minél több szereplőnek mutatjuk meg ezeket az eredményeket, annál inkább tudatosan és szélesebb körben keletkeznek – tette hozzá. Az elnökhelyettes végül köszönetet mondott az innovátoroknak és feltalálóknak azért, hogy vívmányaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az életünk valamennyi területe könnyebbé váljon, legyen az az egészségügy, az ipar vagy a digitalizáció.

Jedlik Ányos díjátadó - 2021. június 8.
Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat.

Fotó: Mohai Balázs

Utolsó módosítás: 2021. június 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?