Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Az innovációs projektek hasznosítását támogató felhívással bővült az NKFI Alap 2024-es Programstratégiája
2024. április 26.
Módosítás: 2024. április 26.
Olvasási idő: 1 perc

A Kormány 2023 tavaszán elfogadott innovációs stratégiai intézkedéscsomagja, a Neumann János Program (NJP) egyik legfontosabb célkitűzése a kiváló innovációs ötletek hatékony piacra segítése. Alkalmazott kutatási és innovációs szolgáltatások fejlesztése címszó alatt az ezzel a kormányzati céllal összhangban lévő, 2,5 milliárd forint keretösszegű programmal bővült ki 2024 áprilisában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2024-es Programstratégiája.

A keret belső átcsoportosítás eredményeként alakult ki, ezért a Programstratégia 176,263 milliárd forintos főösszege változatlan maradt.

Az új felhívás célja, hogy a magas innovációs tartalommal és piaci potenciállal rendelkező mentorált innovációs projektek minél jobban hasznosuljanak, azaz minél nagyobb mértékben váljanak termelő technológiává/folyamattá/szolgáltatássá, és így járuljanak hozzá a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez. A 2,5 milliárd forintos keretet a kormányzat elsősorban a tudás- és technológiatranszfer támogatására, az ipari fókuszú K+F-tevékenységek fejlesztésére, a hazai vállalkozások innovációs hozzáadott értékének növelésére szánja.

Az új pályázati lehetőség nyomán növekedhet a magyarországi szabadalmak száma, ami szintén a kormányzat egyik fontos célkitűzése, amit az NKFI Alap − a 2024-es Programstratégiája részeként – 500 millió forintos keretösszegű pályázattal támogat.

A kibővített Programstratégiában kiemelt hangsúlyt kapott az új HU-rizont Program, amely a Nemzetközi Programok című komplex beavatkozás egyik meghatározó elemeként 8 milliárd forinttal támogatja magyar kutatók és kutatóhelyek bekapcsolódását a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, magyar vezetésű nemzetközi kutatási projektek révén.

A dokumentum letöltése: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2024. évi Programstratégiája PDF (390 KB)

Utolsó módosítás: 2024. április 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?