Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Budapest a feltörekvő startup térségek nemzetközi élmezőnyében
2021. október 08.
Módosítás: 2021. október 11.
Olvasási idő: 3 perc
A fővárosi startup ökoszisztéma teljes becsült értéke egy év alatt mintegy másfélszeresére, 200 milliárd forint fölé nőtt a Global Startup Ecosystem Report legfrissebb elemzése szerint. Budapest ezzel megerősítette helyét a feltörekvő startup ökoszisztémák legjobbjai között. A jelentés fontos eredményként emeli ki, hogy a kezdeményező állami szerepvállalásnak is köszönhetően az elmúlt években jelentős mennyiségű korai befektetés jutott a kezdő vállalkozásokhoz.

A Startup Genome évente kiadott Global Startup Ecosystem Report összefoglaló elemzése a világ 250 startup ökoszisztémáját hasonlítja össze és értékeli https://startupgenome.com/report/gser2021. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2020 végén kapcsolódott be partnerként a nemzetközi kutatásba. Az együttműködés célja, hogy a hazai startup ökoszisztéma fejlődése a külföldi innovátorok és befektetők számára is láthatóvá váljon.

A 2021-es jelentés a magyar fővárost a feltörekvő városok nemzetközi élmezőnybe sorolja és külön kitér a mesterséges intelligencia valamint a pénzügyi startupok terén felmutatott teljesítményre, mint szektoriális erősségekre. „Hazánk kiváló teljesítményéhez az ITM és az NKFIH kiemelt szakpolitikai támogatással, jelentős keretösszegű pályázati finanszírozással járult hozzá. A tavaly elindított országos egyetemi szintű képzésben már az első tanévben 2100 hallgató vett részt. A Hungarian Startup University Program idén szeptembertől huszonhat felsőoktatási intézmény részvételével folytatódott” - emlékeztetett Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette: „A kormány folyamatosan növeli a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) ráfordítások összegét, amely már meghaladta a 700 milliárd forintot. A magyar kreativitás és a nemzetköziesedési folyamatok mellett olyan célzott állami programok, mint az inkubátoroknak szóló Startup Factory, vagy a Hiventures korai fázisú tőkebefektetései is ösztönzik a 20-25 ezer magasan képzett szakembernek munkát adó hazai startup szcéna további bővülését.”

A Startup Genome elemzés is visszaigazolja az NKFIH jó gyakorlatait és ezért az ITM és a Hivatal folytatni kívánja a befektetést tudással kombináló technológiai inkubátor programot, meg ez évi kiírásokkal. Ezzel a programban résztvevők számára kiszámíthatóvá téve a finanszírozást. Fontos cél, hogy bővüljön a résztvevő inkubátorok köre továbbá kapjanak finanszírozást szektor-specifikus inkubátorok is. Ilyen területek például a life-science, orvosi technológiák, gyártás-orientált technológiák, kiber-biztonság, stb.

A Startup Genome elemzése számos érvvel támasztja alá, hogy miért érdemes egy nemzetközi startupnak Magyarországot választania. Fontos előnyként emeli ki, hogy a természettudományi és műszaki területeken magasan képzett, naprakész gyakorlati tudással felvértezett munkaerő áll rendelkezésre. A központi földrajzi helyzet, a villámgyors cégalapítás, az alacsony társasági adó, a magas életminőséggel társuló visszafogott megélhetési költség is magyarázza hazánk növekvő népszerűségét a startup világban. A jelentés szektoriális erősségként tér ki a mesterséges intelligencia és a pénzügyi startupok terén felmutatott teljesítményre. Megemlíti a Nemzeti Mesterséges Intelligencia Stratégia jelentőségét az innovációban, és kiemeli az AImotive startupot, amely 70 millió dolláros kockázati tőke finanszírozással a legnagyobb európai önvezetőjármű-fejlesztési vállalkozás. A kiemelkedő startupok között megemlítik még a Bitrise nevű szoftver technológia fejlesztő, a Barion nevű elektronikus fizetési megoldást szállító, valamint a Codecool oktatási startupot.

Utolsó módosítás: 2021. október 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?