Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Egymilliárd forinttal támogatja a hazai kutatási eredmények népszerűsítését az új Tudományos Mecenatúra pályázat
2024. április 24.
Módosítás: 2024. május 08.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2024. április 24. – A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén 1 milliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe. A felhívás égisze alatt külföldi konferenciarészvétellel, nemzetközi konferenciák hazai szervezésével és tudománykommunikációval kapcsolatos költségeket lehet majd finanszírozni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett felhívás három alprogramból áll. A kutatóintézmények és a kutatás-fejlesztést végző vállalkozások május 28-ig adhatják be pályázataikat külföldi konferencián való részvételre, nemzetközi közönséget is célzó hazai tudományos események megszervezésére, illetve a hazai kutatás-fejlesztési eredményeket népszerűsítő és tudatosító tevékenységek támogatására. A felhívás részletei már elérhetők az NKFI Hivatal honlapján. A Hivatal az érdeklődőket és a potenciális pályázókat tájékoztató rendezvénnyel is segíti, amelyen nemcsak a lehetőségeket és az elvárásokat ismerhetik meg, hanem a sikeres tudománykommunikátorok is beszélnek majd saját tapasztalataikról és műhelytitkaikról.

„A Tudományos Mecenatúra pályázat kiemelt célja a tudományos-innovációs eredmények iránti nyitottság erősítése a társadalomban. Számos olyan új kutatóhely alakult a közelmúltban, amelyekben a világ élvonalát jelentő, magas színvonalú tudományos munka folyik. Két kutatónk kapott Nobel-díjat, a magyar innováció 2023-ban – Európában egyedüliként – egy kategóriát előrelépett a nemzetközi rangsorban. A tervünk, hogy az innovációs teljesítményünket tovább emeljük és 2030-ra a globális TOP 25-ben, 2040-re pedig a TOP 10-es mezőnyben álljon az ország és Európában már 2030-ra legyünk benne a TOP 10-ben. Épp ezért a másik ugyancsak fontos célkitűzés, hogy a hazai kutatói közösség egyre inkább bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe, a magyar kutatók még láthatóbbak és még elismertebbek legyenek itthon és külföldön egyaránt” – emelte ki a pályázat meghirdetése kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára. Hozzátette: mindez a kutatói életpálya iránti érdeklődést is élénkítheti, így nagy szerepe van a tudományos utánpótlás biztosításában.

A hiánypótló pályázat már az előző, 2021-es meghirdetéskor is hatalmas érdeklődést váltott ki. Az akkori nyertesek közül 270 kutató vehetett részt a kapcsolatépítéshez jó alkalmat teremtő külföldi szakmai konferenciákon, és 40 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon a legkülönbözőbb tudományterületeken, ezzel is segítve a hazai kutatások eredményeinek megismertetését a szélesebb közönséggel. Emellett a pályázat 33 színvonalas ismeretterjesztő vagy tudománynépszerűsítő médiaprodukció elkészítését támogatta olyan változatos témákban, mint a 3D technológia orvosi alkalmazása, a globális energiarendszer fenntarthatósága vagy a szuperfelbontású mikroszkópia, és több mint 90 kiadvány született, amelyek között voltak a széles közönségnek szánt ismeretterjesztő kiadványok, történelmi monográfiák, orvosi szakkönyvek vagy egyetemi tankönyvek is. 

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2024. május 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?