Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Tájékoztató az előlegek folyósítási feltételeinek átmeneti módosításáról a koronavírus világjárvány második hullámával összefüggésben (2019-1.1.1-PIACI KFI és 2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO pályázati kiírások esetén)
2020. november 25.
Módosítás: 2020. november 29.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a koronavírus világjárvány második hullámára és annak várható gazdasági és társadalmi következményeire tekintettel intézkedéseket hozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott egyes innovációs projektek finanszírozásának egyszerűsítése és gördülékenyebbé tétele céljából.

Ennek keretében az NKFI Hivatal bizonyos pályázati konstrukciók esetében átmeneti jelleggel módosította a támogatási előleg kifizetési szabályait, az erről szóló hivatalos közlemény az NKFI Hivatal honlapján jelen tájékoztató mellékleteként olvasható. Az NKFI Hivatal elektronikus levél útján is tájékoztatást ad a közleményről a kedvezményezetteknek.

A közleménnyel bevezetett intézkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglaljuk össze.

A közlemény jellege

Az intézkedést az NKFI Hivatal egyoldalú (támogatási szerződés-/támogatói okirat-)módosítás keretében adja ki.

Mely támogatási szerződéseket és támogatói okiratokat érint a közlemény?

A közleményben szereplő rendelkezés mindazon támogatási szerződésekre és támogatói okiratokra kiterjed, amelyekben

  • a támogatás forrásaként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) szerepel;
  • a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2019-1.1.1-PIACI KFI) és az Egyetemi innovációs ökoszisztéma (2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO) pályázati kiírások keretében kerültek támogatásra;
  • több munkaszakaszban valósulnak meg ÉS
  • a projekt támogatási szerződésben vagy támogatói okiratban meghatározott megvalósítási időszaka még nem járt le.

Lényeges kiemelni, hogy a közleménnyel bevezetett intézkedés átmeneti jellegű: az előleg kifizetésére vonatkozó módosult rendelkezést a 2020. december 4-ig benyújtott előlegigénylések esetében lehet alkalmazni.

A fenti határidő lejártát követően a támogatási szerződések, támogatói okiratok és azok mellékletei eredeti rendelkezései lépnek ismételten életbe az előlegek igénylésére és jóváhagyására.

Az előleg kifizetésének feltétele

Az előleg kifizetésének feltételeit részletesen a támogatási szerződés vagy támogatói okirat mellékletét képező Teljesítési Feltételek szabályozza. A közleményben szereplő rendelkezés alapján a kedvezményezetteknek lehetőségük van a soron következő munkaszakaszra járó előleg összegének lehívására a folyamatban lévő munkaszakasz befejezését megelőzően. Az előleg folyósításához az EPTK rendszeren keresztül előlegigénylést kell benyújtani legkésőbb 2020 december 4-ig. Az előleg kifizetésre az előlegigénylés jóváhagyásától számított 45 napon belül kerül sor.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a támogatási szerződésekben, támogatói okiratokban és azok mellékleteiben rögzített egyéb rendelkezések, amelyeket tehát nem érint a kiadott közlemény (így a támogatásra, előlegre való jogosultságra és az egyes munkaszakaszok lezárását követően a szakmai és pénzügyi beszámolók benyújtására vonatkozó szabályok) a továbbiakban is ugyanúgy alkalmazandók.

Közlemény a koronavírus világjárvány második hullámával összefüggésben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott egyes projektek esetében - Az előlegek folyósításának átmeneti feltételeiről

Budapest, 2020. november 25.

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Utolsó módosítás: 2020. november 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?