Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
A forrásbőség zavarában?
A forrásbőség zavarában?
2016. február 15.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
Koncepciózusabb kutatásfejlesztési projekttervekre, felelősebb intézményfejlesztési döntésekre, és megalapozottabb költségvetési tervekre van szükség. Pálinkás József, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a szakpolitikai véleménykérésre benyújtott kutatásfejlesztési és innovációs projekttervek értékelésének első tapasztalatairól.

A kutatási, fejlesztési és innovációs célú uniós források felhasználásának szakpolitikai koordinációjáért felelős Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) eddig két felhívás esetében végezte el a pályázat benyújtásához előírt kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szakpolitikai szempontú támogató vélemény kéréséhez összeállított projekttervek értékelését. A „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” (GINOP-2.3.3-15) és a „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” (GINOP-2.3.2-15) című felhívásokhoz szakpolitikai véleménykérésre benyújtott projekttervek igazolták a felhívás iránti igényt, mert számos olyan kiválósági műhely működik az országban, ahol a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes programjok megvalósítását tovább ösztönözheti a pályázati támogatás, és a rendelkezésre álló összegnél lényegesen több igényt nyújtottak be.

A projektjavaslatok értékelésének tapasztalatait összegezve Pálinkás József elmondta, hogy számos kiemelkedő színvonalú, koncepciózus kutatásfejlesztési pályázati terv érkezett valóban stratégiai kiválósági műhelyek ösztönzésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az intézményvezetők gyakran nem vállalják fel a benyújtani tervezett pályázatok egyetemi-kutatóintézeti stratégiai fejlesztési irányokhoz igazodó koordinálását. Ezért fordulhatott elő olyan például, hogy ugyanarról az egyetemről 75-80 százalékban ugyanolyan kutatási infrastruktúra beszerzésére érkezett két külön projektjavaslat két egymástól 200 méterre működő szervezeti egységtől. „Az egyes intézmények kutatásfejlesztési stratégiai irányainak kijelölését nem lehet „központosítani”, az innovációs célú pályázatok intézményi koordinációjában megkerülhetetlen felelőssége van az intézmények menedzsmentjének. Annak érdekében, hogy a projektjavaslat kiérlelt intézményi fejlesztési koncepciót tükrözzön, lényeges, hogy az intézmény felelős vezetői felvállalják az intézményen belül megfogalmazódó pályázói célok és a stratégiai fejlesztési irányok összehangolását.”- fejtette ki az NKFI Hivatal elnöke.

Pálinkás József arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekttervekben az intézményi stratégiai fejlesztési szempontok mellett a kiválósági szempontokat is maradéktalanul érvényesíteni szükséges ahhoz, hogy az uniós strukturális alapokból származó kutatásfejlesztési forrásokat eredményes és fenntartható kutatási-fejlesztési programokra használjuk fel. Szakpolitikai szempontból nem támogatandók azok a projektjavaslatok, amelyek több különböző színvonalú kutatási egység általános intézményfinanszírozási igényeit gyűjtik össze egy-egy „ernyőpályázatba”, nem pedig egy koncepciózus, ígéretes kutatásfejlesztési program megvalósítását tűzik ki célul a felhívás keretében- hangsúlyozta az elnök. Amennyiben a pályázók a fenntarthatóság szempontját nem tartják szem előtt, az később az intézmények finanszírozásának ellehetetlenüléséhez is vezethet.

A korábbi évekhez képes jelentősen megnövekedett forrás óriási pályázói érdeklődést vonzott már a erre a két kiválósági felhívásra is, az értékelők tapasztalatai alapján ugyanakkor a projektjavaslatok költségvetési terve sok esetben túlzó volt, nem volt összhangban a tervezett kutatási projekt tartalmával, várható hatásával. A nem reális költségtervekkel benyújtott javaslatok szűkíthetik a minőségi kutatásfejlesztési programok terét- magyarázta a Hivatal elnöke.

Pálinkás József végül arra is figyelmeztetett, hogy a kutatásfejlesztési pályázatok megvalósulását érintően szigorú ellenőrzések várhatóak, mind a hazai, mind az EU hatóságai részéről, amelyek során azt vizsgálják, valóban szervesen és fenntarthatóan kapcsolódnak-e az adott régióhoz a kevésbé fejlett régióban létrejött intézmények, együttműködési programok. Súlyos következményekkel jár, amennyiben ebben a tekintetben bármilyen kétség merül fel. A támogató szakpolitikai vélemény kiadásához a beadott projekttervben ennek a szempontnak az érvényesüléséről is meg kell győzni az értékelőket.

Az NKFI Hivatal elnöke reméli, hogy a kutatásfejlesztési pályázati bőségben a terület érdekelt szereplőinek döntő többsége elkötelezett a hosszú távú értékteremtés mellett, és a közfinanszírozású KFI támogatásra pályázók tényleges felelősségvállalása kifejeződik a projektcélok meghatározásakor, a pályázatok előkészítése, megvalósítása és hasznosítása során csakúgy, mint az értékelők és bírálók munkájában.

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?