Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
HU-rizont program: 8 milliárd forint támogatás hazai egyetemek nemzetközi léptékű kutatásaihoz
HU-rizont program: 8 milliárd forint támogatás hazai egyetemek nemzetközi léptékű kutatásaihoz
2024. május 03.
Módosítás: 2024. május 03.
Olvasási idő: 2 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak.

A gazdaság és a társadalom szinte minden területét átölelő digitalizáció, a zöld átállás, valamint az egészséges élet megőrzése terén égető kihívásokkal találkozunk a világban. Az új pályázati felhívás keretében az NKFI Hivatal a Neumann János Programban (NJP) megjelölt fenti három kiemelt fókuszterületen várja magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoportok innovatív kutatási projektjeit. A pályázatokat 2024. július 5-ig lehet benyújtani. A HU-rizont Program célorientáltsága, hatásvezéreltsége a gyakorlatban is hasznosítható eredmények elérésének követelményével társul, és innovatív megoldások kidolgozásával segíti a magyar egyetemek piaci szemléletének erősödését és nemzetközi beágyazódását.

„Az új nemzetközi kiválósági kutatási pályázatunk azt jelenti, hogy ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot. Az Európai Bizottság igaztalan, diszkriminatív és Magyarország, valamint Európa versenyképességével ellentétes döntésével szemben mi hiszünk a nemzetközi kutatási együttműködések fontosságában, ezért indítjuk útra a HU-rizont programot, melynek segítségével a magyar társadalom és gazdaság érdekei szerinti kutatásokat finanszírozzuk, úgy hogy a partner legkiválóbb külföldi egyetemek kutatási költségeit is álljuk.” – húzta alá a pályázat meghirdetése kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

A program keretében külföldi kutatóhelyek és kutatók nemcsak Európából, hanem – kiválósági alapon – a világ bármely országából bevonhatók, a kutatásokat végző nemzetközi konzorciumokat azonban minden esetben magyar felsőoktatási intézmények fogják vezetni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyerhető támogatás a kutatás-fejlesztési projektek teljes költségvetését, tehát a magyar intézmények és a társult partnerekként bevont külföldi résztvevők költségeit egyaránt fedezi. Az egy projektre elnyerhető támogatás felső határa 400 millió forint.

A magyar egyetemi kutatócsoportok az NJP három fókuszterületén belül kilenc izgalmas tématerület közül választhatnak, és két hónap áll rendelkezésükre, hogy európai vagy Európán kívüli kollégáikkal kidolgozzák innovatív koncepciójukat.

A HU-rizont Program keretében támogatott, 24−36 hónapig tartó együttműködések további célja, hogy stratégiai fontosságú nemzetközi partnerségek kialakulását indítsák el, és felkészítsék a magyar kutatókat arra, hogy akár nagy létszámú nemzetközi projekteket is képesek legyenek vezetni a későbbiekben.

A pályázati felhívás elérhető az NKFI Hivatal honlapján:
https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/hu-rizont-nemzetkozi-kivalosagi-kutatasi-egyuttmukodes-2024-123-hu-rizont

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2024. május 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?