Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Soproni csapat lett az IdeaFest középiskolai ötletverseny első nyertese
2022. április 05.
Módosítás: 2022. május 04.
Olvasási idő: 3 perc
Sportversenyre jelentkezést forradalmasító megoldással kerültek a dobogó legfelső fokára

Budapest, 2022.04.01. Több mint 400 jelentkező közül került ki az a három diák, akik megnyerték az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, az INPUT Program által szervezett, középiskolásoknak szóló ötletversenyt. Az abszolút nyertes csapat felkészítő tanárával együtt az Amerikai Egyesült Államokban pallérozódhat tovább egyhetes tanulmányút keretében.

Az INPUT Program az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Express Innovation Agency szakmai támogatásával 2021 szeptemberében elindította középiskolásoknak szóló vállalkozói ötletversenyét, az IdeaFestet, melyre több mint 400 diák adta be jelentkezését.

A három fordulóból álló megmérettetés eredményeként tizenkét csapat jutott a fináléba, akik élőben, négyfős szakmai zsűri előtt mutatták be projektjeiket, valamint azok egyszerű prototípusát. Az ötletek között egészségügyi megoldás, újrahasznosításon alapuló üzleti elképzelés, mentális problémák legyőzésében segítő platform és telekocsis applikáció is megtalálható volt.

A győztes a Sopron városát és egyben a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumot képviselő Raceeantr.io csapata lett, akik könnyen kereshető platformmal és egykattintásos nevezési rendszerrel teszik könnyebbé a sportolók életét, miközben könnyebbé teszik a szervezők munkáját is.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a díjátadáskor elmondta: „A vállalkozások erősítése, különösen a következő vállalkozói nemzedék segítése kiemelt cél nemzetgazdaságunk szempontjából. Úgy látjuk, érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a szemléletformálást, ugyanis a pozitív tapasztalatok, a lehetőségek bemutatása könnyebben elindítja a diákokat a vállalkozásalapítás útján. Az IdeaFest pedig tökéletesen alátámasztja ezt, ugyanis kiváló ötletekkel jelentkeztek a diákok, de már most újabb és újabb vállalkozói projekteken kezdtek el dolgozni a versenynek köszönhetően.”

Dr. Gór Csaba II. kerületi önkormányzati képviselő megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „Látszik a döntős munkákból, hogy mindenki felmérte, mire van szükség szűkebb és tágabb környezetében, és igyekezett egy konkrét, megtapasztalt problémára választ adni. Ilyen kérdés például a fiatalok számára az újrahasznosítás, a környezettudatosság, a közösségi megoldások, vagy éppen a sorban állás a büfében”. Dr. Gór Csaba hozzátette: célja, hogy a II. és a III. kerületben inkubátor-programot indítson kezdő vállalkozások számára, amely éppen az ilyen kiváló ötleteket karolhatja majd fel.

A diákok felkészülését az INPUT Program munkatársai mellett a Hungarian Startup University Programjának középiskolásoknak szóló e-learning platformja is segítette.

„Ezen rövid idő alatt is több mint háromszáz diák használta az e-learning rendszert, mely jól mutatja, hogy ebben a korosztályban is megvan a tettrekészség és a tudásvágy. A Hungarian Startup Highschool Programot is azzal a céllal hívtuk életre, hogy az oktatás során minél hamarabb teret adjunk a diákoknak vállalkozói ötleteik kibontakoztatására. Remek ötleteket láthattunk, emellett pedig olyan lelkesedést, mely igazolja munkánk relevanciáját, így a jövőben még magasabb szintre lépünk ebben a programban is, hasonlóan a Hungarian Startup University Programhoz, amelyre – a tavalyi tanévhez képest az ideiben – megkétszereződött a jelentkezett hallgatók létszáma” – tette hozzá Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese, aki egyben a zsűri elnöke is volt az esemény döntőjén.

A második helyezett a szegedi INGA csapat lett, akik agglomerációs telekocsis megoldásukkal finnországi tanulmányutat nyertek.

A békéscsabai Onlypolimer csapata harmadik helyet és ezzel németországi tanulmányutat tudhat magáénak a műanyag-gyártás egyre növekvő alapanyagszükségletére választ adó környezetbarát technológiájuknak köszönhetően.

A zsűri tagjai további felajánlásokat is tettek: Kölkedi Krisztián az XI Agency vezérigazgató-helyettese minden csapat számára egyéni tanácsadást, míg Jobbágy László, a Digitális Jólét Program ügyvezetője, valamint Varga-Tarr Sándor, a Hiventures befektetési igazgatója kapcsolatokkal és célzott szakmai találkozókkal segíti tovább a csapatok fejlődését.

Utolsó módosítás: 2022. május 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?