Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Innovációs hivatal: egyre több lehetőségük van a magyar kutatóknak nemzetközi infrastruktúrát igénybe venni
Nemzetközi infrastruktúrák igénybevétele
2020. február 19.
Módosítás: 2020. február 20.
Olvasási idő: 1 perc
Budapest, 2020. február 19., szerda (MTI) - A magyar társadalmi és természettudományi területen kutatók egyre több nemzetközi kutatási infrastruktúrát vehetnek igénybe kutatásaikhoz - mondta Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese egy szerdai budapesti háttérbeszéltetésen.

Magyarország 17 európai kutatási intézményben tag, évente 3,3 milliárd forint tagdíjat fizet be, ezzel jogosultságot biztosít a magyar kutatóknak a nemzetközi kutatási infrastruktúra használatára - tette hozzá, és arra biztatta a magyar kutatókat, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

Hangsúlyozta, hogy a 17 nemzetközi kutatói infrastruktúra a kutatási területek széles körét fedi le, főleg alapkutatásra ad kiváló lehetőséget.

Szabó István ismertette, hogy a magyar jelentkezők kutatási javaslatát az adott intézmény bíráló testülete hagyja jóvá, és érdemes nemzetközi konzorciumhoz kapcsolódva végezni a kutatást.

A nemzetközi kutatási infrastruktúra igénybevételének bizonyos díjára, valamint a részvétel költségeire pályázni lehet - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Szabó István szólt arról is, hogy az idén felmérik, a magyar kutatók mennyire éltek a lehetőséggel, illetve hol lenne még célszerű újabb nemzetközi kutatási infrastruktúrához kapcsolódni.

Szerinte a magyar tagság a nemzetközi kutatási infrastruktúrát adó intézményekben mindenképpen kifizetődő, nemcsak a pénzben nehezen kifejezhető szellemi érték növekedése miatt, hanem azért is, mert a befizetett tagdíj egy részét az intézményekbe beszállító magyar cégek vissza tudják szerezni.

Utolsó módosítás: 2020. február 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?