Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
ITM: Gyorsítósáv - újabb pályázati kör indul 8 milliárd forintos keretösszeggel
2021. november 12.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2021. november 12., péntek (MTI) - A pénteken megkezdődő társadalmi egyeztetést követően akár már novemberben megjelenhet a rendkívül népszerű Gyorsítósáv pályázat újabb felhívása - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca pénteki közleményében.

Az államtitkár emlékeztetett: az első körben nyertes projektekben közel hárommilliárd forintos támogatással hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából állítanak elő magas hozzáadott értékű új termékeket és eljárásokat. A tárca a tömeges piaci igények és a pályázatok kiváló szakmai színvonala miatt jelentősen megemelt keretösszeget szán az idei fordulóra.

A Gyorsítósáv pályázatot tavaly szeptemberben írta ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a kiemelkedő növekedésre és jelentős hozzáadott értékek felmutatására képes hazai cégek számára. A hárommilliárdos keretből az idén nyáron megszületett döntések nyomán húsz spin-off vállalkozás valósíthat meg piacorientált egészségipari fejlesztéseket egyebek mellett az intelligens sejtdiagnosztika és a bőrrák innovatív kezelése területén. Támogatást nyert egy mesterséges intelligenciára épülő, a gyógyszerkutatást segítő kvantumkémiai szimulációs szoftver megalkotása is.

Az új felhívás társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezete az NKFI Hivatal honlapján érhető el. Változatlanul a jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező, üzletileg hasznosítható új prototípus, termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztése a cél. A pályázati részvétel további feltétele egy kutató foglalkoztatása. A tervek szerint összesen 8 milliárd forintból egy projekt megvalósításához 50-300 millió forint támogatás ítélhető meg.

"Magyarországon tavaly minden korábbinál több forrást, mintegy 771 milliárd forintot fordítottunk kutatás-fejlesztésre. Idén sosem látott mértékű kormányzati támogatás, összesen 182 milliárd forint érhető el a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon. Azt szeretnénk, ha a rekordmértékű ráfordításokat a hazai innovátorok valós igényeik szerint forgathatnák át piacképes termékekbe és szolgáltatásokba. A Gyorsítósáv első nekifutásra is megfelelt a gazdasági szereplők elvárásainak, de készek vagyunk a feltételek további finomhangolásával tenni azért, hogy minél több magyar ötlet hasznosulhasson a gyakorlatban" - emelte ki Schanda Tamás.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?