Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Ki mit tud - és gondol - a klímaváltozásról
2021. április 21.
Módosítás: 2021. április 30.
Olvasási idő: 3 perc
Veszprém, 2021. április 22. - A veszprémi Pannon Egyetem az idei évi Föld Napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét egyaránt vizsgálja.

A kérdőívet bárki kitöltheti, aki felelősséget érez a jövő generációk életesélyei iránt, s aki véleményével támogatni kívánja a tudományos kutatásokat e témakörben:
https://kerdoiv.uni-pannon.hu/index.php/327884?lang=hu
A kérdőív április 22-től elérhető és tervezetten május 22-én zárul.

A klímaváltozás globális kérdés, mellyel kapcsolatos tudományos kutatásokat a világ vezető egyetemei végzik világszerte. Idehaza a veszprémi Pannon Egyetem nyerte el az Éghajlatváltozási Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium pályázatot, melyet a jövő generációk iránt érzett felelősségvállalással és nemzetközileg is jegyzett tudományos felkészültséggel érdemelt ki. Ennek jegyében a 2021. évi Föld Napja alkalmából a Pannon Egyetem az egész Kárpát-medencére és világszerte élő magyarok körében kiterjedő anonim, online kérdőívet tesz közzé, amelyet bárki kitölthet, aki válaszaival hozzá kíván járulni a nemzetközileg is egyedülálló, tudást és attitűdöt is vizsgáló tudományos kutatási projekt sikerességéhez. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt, illetve kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

Gelencsér András akadémikus, nemzetközileg elismert légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora elmondta: „Nincs még egy olyan természeti jelenség, ami annyi érzelmet és vélelmet tud kelteni bennünk, mint a XXI. század egyik legnagyobb kihívásának tekintett klímaváltozás. De olyan sincs, amelyről az idősebb generáció az iskolapadban még csak nem is hallhatott, sőt még napjainkban is igaz, hogy e bonyolult jelenség csupán néhány kiragadott eleme szerepel egy-két iskolai tantárgy anyagában. A médiából mégis naponta ömlenek ránk a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről szóló hírek, e természeti jelenség igazi „médiacelebnek” számít, sőt a politika és a gazdaság döntéseit, ezáltal pedig mindennapi életünket is alapvetően meghatározza. Egyetemünk 2020-ban nyerte el a Klímaváltozási Nemzeti Labor tématerületet, amely komoly kihívás és felelősség is egyben. Épp ezért olyan kutatási projektet állítottunk össze és indítunk el most, melynek tudományos eredményei és megállapításai közvetlenül hozzájárulhatnak a globális klímaváltozás további vizsgálatához, egyúttal hasznosulhatnak a jövőben számos társadalmi szinten. Abban bízunk, hogy több ezren fogják kitölteni a kérdőívünket, ami lehetővé teszi a kutatói projekt sikerességét.”

Az egyetem kutatói 16 kérdésből álló kvíz alkalmazásával tesztelik a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismereteit és további kérdések során kíváncsiak az ahhoz fűződő szubjektív érzéseikre, a felelősségről és cselekvés lehetőségeiről alkotott véleményükre is. A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

A Pannon Egyetem az online kérdőívet minden együttműködő partnere, civil szervezet, egyetem, egyéb szakmai szervezet számára elérhetővé teszi, amely fontosnak tartja saját közössége körében terjeszteni és megosztani azt.

A Pannon Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy online projektnyitó rendezvény keretében ismerteti az NKFIH–872–3/2020 Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium részleteit.

A rendezvény időpontja: 2021. április 27. 10:00 - 12:10
A program elérési linkje: https://youtu.be/kDUMuGs9A_4
A részletes programo letölthető:  Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratóriumonline projektnyitó rendezvény PDF (282 KB)

Utolsó módosítás: 2021. április 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?