Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
É. Kiss Katalin nyelvész kapta az idei Bolyai-díjat
É. Kiss Katalin nyelvész kapta az idei Bolyai-díjat
2017. április 24.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 2 perc
Kilencedik alkalommal adták át a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai-díjat, amelyet – a díj történetében először – kutatónő, É. Kiss Katalin nyelvész vehetett át Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Tudományos Akadémián. 2017-ben a kezdeményezés mellé állt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is.

Az É. Kiss Katalin vezetésével, illetve közreműködésével megvalósuló, az NKFI Alapból támogatott kutatási projektekről ide kattintva tájékozódhat.

A Bolyai-díj Magyarország legrangosabb civil alapítású tudományos díja, amelyet olyan, a tudományos életben külföldi mércével is kiemelkedő eredményeket elérő személyek kaphatnak meg, akik kutatási eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez. A díjat 2000 óta minden második évben a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő független díjbizottság döntése alapján ítélik oda. É. Kiss Katalin személyében most először részesült nyelvész az elismerésben. É. Kiss Katalin a nyelvtudomány doktora, kutatási területe a magyar mondattan és a magyar nyelvtörténet generatív nyelvelméleti keretben. A díj átvételét követő beszédében kiemelte: ez a díj alkalmas arra, hogy a női kutatók helyzetének problémájára irányítsa a figyelmet, emellett megmutassa a bölcsészettudományok hasznosságát. „A magyarság jövőjét meghatározó sorskérdésekben – például, hogy neveljünk-e utódokat, itt maradjunk vagy emigráljunk a világ gazdagabbik részére, határon túli magyarként megőrizzük-e anyanyelvünket, magyar identitásunkat – értékvilágunk motivál minket, melynek alakítására a bölcsészettudományok alkalmasak” – mondta.

A független díjbizottság tanácskozása alapján kiválasztott díjazott szakterületén mintegy 200 magyar és angol nyelven íródott publikációt jegyez. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kutatóprofesszora és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Elméleti Nyelvészet Tanszékének tanára. 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben Széchenyi-díjjal ismerték el munkásságát, 2015-ben pedig Prima-díjat kapott. Hazai tudományos munkái mellett vendégelőadóként tevékenykedett már a Potsdami Egyetem Nyelvészeti Intézetében, ösztöndíjas volt Stanfordban, a Center for Advanced Study in the Behavioral Science kutatóközpontban, vendégtanárként dolgozott a Stuttgarti Egyetem Számítógépes Nyelvészeti Tanszékén és kutatási ösztöndíjasként az MIT Center for Cognitive Science kutatóegységében.

A 2015-ös díjazott Pál Csaba biológus volt, előtte Nusser Zoltán neurobiológus, Perczel András vegyész, Ritoók Zsigmond ókorkutató, Lovász László matematikus, Bor Zsolt fizikus, Roska Tamás informatikus, valamint Freund Tamás biológus kapta meg a kezdetben 50.000, majd 2009 óta 100.000 euróval járó elismerést.

További információ a Bolyai-díjról és az eddigi díjazottakról: http://bolyaidij.hu/

É. Kiss Katalin
É. Kiss Katalin
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?