Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Kormányzati önerő alap jön létre a modellváltó egyetemek Horizont Európa projektekben való részvételének támogatására
Kormányzati önerő alap jön létre a modellváltó egyetemek Horizont Európa projektekben való részvételének támogatására
2023. március 14.
Módosítás: 2023. március 14.
Olvasási idő: 2 perc
A modellváltó felsőoktatási intézményeknek továbbra is lehetőségük nyílik a Horizont Európa kutatási programba pályázni és részt venni a nyertes projektek végrehajtásában.

A nyertes konzorciumokban a modellváltó intézmények társult tagként kapcsolódhatnak és elvégezhetik a konzorciumban rájuk jutó kutatás-fejlesztési feladatokat, azonban a felmerülő költségeket a Horizont Európa program - az Európai Bizottság decemberi diszkriminatív döntése miatt – egyelőre nem finanszírozza.

A Kormány ezért úgy döntött, hogy biztosítja a nyertes Horizont Európa konzorciumokban résztvevő modellváltó egyetemek kutatási projektjeinek költségeit. A Kormány azonnali segítsége nélkül az érintett egyetemek nem tudnának a projektekben maradni tekintettel arra, hogy májusban több kötelezettségvállalást érintő határidő is lejár.

A forrásra a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapon keresztül biztosít fedezetet, első körben összesen 5 milliárd forint értékben.

Az érintett KEKVA intézmények egyszerűsített, gyorsított eljárásrendben, az NKFI Hivatal egyedi támogatási rendszerén keresztül tudják benyújtani támogatási igényüket (www.palyazat.gov.hu). Az igényelhető támogatás mértéke megegyezik a nyertes Horizont Európa projekthez kapcsolódóan az egyetem által vállalt társult tagsággal járó önerő mértékével. Az NKFI Hivatal a támogatás folyósításakor 100% előleget biztosít. A kérelem benyújtását követően, az NKFI Hivatal azonnal megkezdi a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges adminisztratív lépéseket. A támogatási igények benyújtásával kapcsolatos kérdésekben az NKFI Hivatal munkatársa, Csőke Réka (tel: +36 (30) 8166403, e-mail cím: reka.csoke@nkfih.gov.hu) kereshető, a kérelmek www.palyazat.gov.hu felületen történő véglegesítése előtt kérjük vegye fel a kapcsolatot kijelölt munkatárssal.

Egyúttal felhívjuk az érintett felsőoktatási intézmények figyelmét, hogy a Horizont Európa Programban elnyert pályázat megvalósításában társult partnerként történő csatlakozás esetén is javasoljuk azon jog fenntartását, hogy amennyiben a 2022/2506 Tanácsi (EU) határozat hátrányos rendelkezései a felsőoktatási intézményre nézve megszűnnek, úgy a felsőoktatási intézmény teljes körű kedvezményezettként vesz részt a konzorciumban.

Utolsó módosítás: 2023. március 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?