Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Közel 14 milliárd forint kiváló magyar kutatások támogatására
2023. november 21.
Módosítás: 2023. november 21.
Olvasási idő: 2 perc

Több mint 360 kutató és kutatócsoport részesül költségvetési támogatásban összesen 13,8 milliárd értékben. Az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a tudományos életpálya különböző szakaszaira épülő pályázati kategóriákban támogatnak kiválósági alapon kutatási projekteket, hozzájárulva a magyar kutatók és nemzetközi szintű tudományos eredményeik erősítéséhez. A projektek értékelésének fókuszában a kutatások társadalmi és intellektuális hatása áll.

Idén a Neumann János Program keretében közel 80 milliárd forint kutatói és innovációs támogatás áll rendelkezésre. Ennek része az a 13,8 milliárd forintos pályázat, amelynek keretében a kutatók saját kezdeményezésein alapuló projektek előmozdítják a hazai tudományos élet kiválóságainak szakmai fejlődését, eredményes munkáját és nemzetközi elismertségének növekedését. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett OTKA pályázati felhívásokra idén csaknem négyszeres volt a túljelentkezés. Három kategóriában mintegy 1400 érvényes pályázat érkezett a 2023. évi felhívásokra, a pályázók több mint fele olyan fiatal kutató volt, aki 12 éven belül szerzett tudományos fokozatot. A nyertesek 41 százaléka 40 év alatti, köztük a legfiatalabb 28 éves. A legidősebb nyertes pályázó 77 évesen indítja kutatási projektjét.

A pályázatok értékelése a korábbi éveknek megfelelően többszintű eljárásban, több mint 2000 egyéni bíráló és 33 szakértői testület részvételével történt. Az értékelés során főszerepet játszott az adott projekt tudományos jelentősége, újszerűsége, várható eredményei, valamint azok tudományos és társadalmi hasznosítása. Emellett fontos szempont a pályázó kutatók nemzetközi kiválósága, azaz a korábbi kutatói teljesítmények, a publikációk számával és idézettségével mérhető tudományos eredmények is.

Az eredményhirdetés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta: „A kormány célja a költségvetési forrásokból finanszírozott kutatások gazdasági, társadalmi és intellektuális hatásainak erősítése, a hazai kutatói utánpótlás erősítése és a nemzetközi mércével mért, teljesítményre ösztönző tudományos életpálya támogatása, amit a Neumann János Program is kiemelt prioritásként rögzít. Ehhez hagyományosan hozzájárulnak az OTKA-típusú pályázati konstrukciók.” Az államtitkár hozzátette: jó hír, hogy a pályázatokon egyre aktívabbak a kutatói utánpótlást jelentő fiatalabb generációk. Éppen ezért a minisztérium további 335 millió forinttal egészítette ki az eredetileg előirányzott 13,5 milliárdos keretösszeget, hogy minél több pályakezdő kutató részesüljön támogatásban, valamint a következő időszakban még nagyobb súlyt fektetnek a fiatal kutatók támogatására a kiválósági alapú kutatási pályázatokban. A kormány célja, hogy a jelenlegi egymillió magyar lakosra jutó mintegy hatezer kutató száma kilencezerre nőjön az évtized végére.

A programmal kapcsolatos további részletek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhetők el.

Budapest, 2023. november 21.
Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2023. november 21.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?