Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
A kultúra innovációja – az innováció kultúrája
A kultúra innovációja – az innováció kultúrája
2016. január 14.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 2 perc
A nemzeti kultúra fogalmának és mai helyzetének sokrétű megközelítésére vállalkoztak az Emberi Erőforrások Minisztériumának január 12-i konferenciájának előadói az Országházban. Felszólalásában Pálinkás József kifejtette: „Az innováció kultúrája éppen azt jelenti, hogy létre akarunk hozni valamit a közösség érdekében, s nem csupán a közösség pénzét akarjuk elkölteni valamire, amit divatos szóval innovációnak nevezünk.”

Hozzátette: a kultúra innovációja megtartva megújuló folyamat, amely nyitott a világra és az újdonságra.

Folyamatosan születnek a világban jó és rossz innovációk, akár technológiaiak, akár kulturálisak. Elsősorban a véleményformálók felelőssége, hogy használjuk a jót és elvessük a rosszat! – szólított közös gondolkodásra Pálinkás József az esemény előadásainak középpontjában álló fogalmat értelmezve: „A kultúra a gondolkodásunk és viselkedésünk szoftvere. … De itt a szoftverfrissítést magunkon kell kezdeni.” „(…) a kultúra olyan különös algoritmus, amelynek része a hagyomány és az újítás is. Lelki, szellemi hatóereje, inspirációja mellett a kultúra konkrét hatékonysági tényező is.”
Az NKFI Hivatal elnöke a valódi alkotók szerepét hangsúlyozta: „Ha nem számít, hogy egy tudományos vagy művészeti tevékenységnek milyen tényleges tudományos vagy művészeti hatása van, ha a pénzszerzés szakértelme függetleníthető a cél értelmétől, akkor nem lesz művészeti és tudományos teljesítmény.”

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár tudósokat, politikusokat, gazdasági szakembereket kért fel rá, hogy saját területük szempontjából vizsgálják meg, hogyan tud hozzájárulni a változó világban a nemzet kultúrája a társadalmi kérdések megoldásához, a gazdasági teljesítmény fokozásához és a jóléthez.
Nehéz a rendelkezésre álló rövid időben olyan témáról beszélni, amivel enciklopédiákat lehetne megtölteni – értettek egyet a további felszólalók Balog Zoltán miniszter köszöntője után. Ezért is helyezték mindannyian a kultúra más-más aspektusaira a hangsúlyt, és ebből adódtak össze sokszínű egésszé a rendezvényen a vélemények mozaikdarabkái, az egyes előadásokban az egyéni fejlődést, a kreatív gondolkodó képességet, a társadalmat vagy a gazdasági teljesítményt formáló erőt kiemelve.

Pálinkás József

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?