Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Kutatás-fejlesztési és innovációs kérdések a Versenyképességi Tanács ülésén
Kutatás-fejlesztési és innovációs kérdések a Versenyképességi Tanács ülésén
2015. március 03.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 2 perc
2015. március 2-3. között került megrendezésre az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának soron következő ülése. A Versenyképességi Tanács munkája az EU versenyképességének erősítését és gazdaság növekedésének fokozását célozza. A miniszteri találkozó kutatás és innovációval foglalkozó részén Pálinkás József, a NKFI Hivatal elnöke képviselte Magyarországot.

A Versenyképességi Tanács tevékenysége négy fő szakpolitikai területre összpontosul: belső piac, ipar, kutatás és innováció, valamint űrpolitika. Az ülés második napján a tagállamok kutatási miniszterei megvitatták az Éves Növekedési Jelentés KFI aspektusait, különös tekintettel a nemzeti kutatási és innovációs rendszereket érintő strukturális reformokra, amelyek magukban foglalják a tagállami stratégiák, programok és a kutatási intézmények minőségének fejlesztését. A miniszterek emellett eszmecserét folytatnak az Európai Stratégiai Beruházási Terv kutatást és innovációt érintő aspektusairól. A Juncker Bizottság által elindított Európai Stratégiai Beruházási Terv célja, hogy az Európai Unió az elkövetkező három évben legalább 315 milliárd eurót mozgósítson gazdaságélénkítő magán- és közberuházások céljára. A VT ülésén - mások mellett - Pálinkás József is felhívta a figyelmet, hogy garanciák szükségeseg arra, hogy a kutatási támogatásokból (H2020) átcsoportosított források - megsokszorozódva - kutatás-fejlesztési beruházásokra fordítódjanak.

Végül a miniszterek a digitális piac és a kutatás-fejlesztés közti relációról tárgyaltak, valamint arról, hogy ezen területek miképpen tudják a növekedést és a versenyképességet fellendíteni. Napirendre kerül a Big Data (Óriási méretű adathalmazok) témája, illetve, hogy mit tehet az Unió a prosperáló adatközpontú gazdaságra való áttérés felgyorsítása érdekében.

A Versenyképességi Tanács kutatási napján az Európai Bizottság elindította az új Szakpolitikai Támogatási Eszközt (Policy Support Facility, PSF) melynek célja az EU tagállamok támogatása kutatás és innováció-politikáik megújításában. A szolgáltatás igénybevételének szándékát hazánk az elsők között jelezte.

Bővebb információ: http://nkfih.gov.hu/hivatal/online-sajto/2015/bizottsag-segiti

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?