Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Kutatói kezdeményezésű témapályázatok: bővülő források, megújuló feltételek
Kutatói kezdeményezésű témapályázatok: bővülő források, megújuló feltételek
2016. február 10.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2016. február 15-én megjelenő felhívásában a korábbi évekhez képest jelentősen megnövelt, 7 milliárd forintos keretösszegben lehet pályázni kutatói kezdeményezésű felfedező kutatási programok megvalósítására. A forrás hatékonyabb felhasználása érdekében 2016-ban több újítás is szerepel az alapkutatásokat ösztönző versenypályázati felhívásban.

Az új kiírásban projektenként maximum 48 hónapra átlagosan havi 1 millió forint lesz pályázható. A személyi költségekre, eszközökre és dologi költségekre szánt forrásokat a korábbinál rugalmasabban tervezhetik a pályázók. A változtatás azt a célt szolgálja, hogy az eltérő forrásigényű tudományterületekről pályázó kutatók valóban a „kutatási témára szabott” költségtervvel tudják összeállítani pályázataikat. A döntéselőkészítési folyamatban a szakértői csoportok kiemelten vizsgálják majd a kutatási tervhez benyújtott költségterv realitását.

Az NKFI Hivatal keretében biztosított forráskoordinációnak köszönhetően 2015-ben a korábbi évekhez képest 15%-kal nőtt a felfedező kutatásokra fordítható támogatás, idén további 17%-kal emelkedik a kutatói kezdeményezésű témapályázatok keretösszege. A támogatás intenzitásának növekedése mellett további előnyt jelent, hogy az elnyert forrás könnyebben és gyorsabban juthat el a kutatás feltételeit biztosító kutatóhelyekhez.

A kutatói kezdeményezésű témapályázatok közfinanszírozású támogatásának tudományos kiválósági kritériumokon alapuló, átlátható értékelésében továbbra is az anonim szakértők, a szakmai zsűrik és a tudományterületi kollégiumok vállalnak felelős szerepet.

A most meghirdetésre kerülő kutatási témapályázatok feltételrendszerének új elemeit a letölthető dokumentum ismerteti:
Változások az NKFI Hivatal támogatásával az NKFI Alapból finanszírozott egyéni kutatói kezdeményezésű témapályázatok 2016. évi felhívásában PDF (111 KB)

Az NKFI Hivatal pályázati portfóliójában további felfedező kutatásokat is ösztönző felhívások szerepelnek, amelyek elősegítik az alapkutatást végző kutatóhelyek és az ipari szereplők közötti kutatási-fejlesztési és innovációs projektekben való együttműködést, a kutatási eredmények hatékonyabb hasznosulását, továbbá egyes nemzetgazdasági szempontból különösen fontos tudományterületek versenypályázati rendszerben történő kiemelt támogatását.

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?