Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Lezajlott a Magyar - Fülöp-szigeteki Tudományos és Technológiai VegyesBizottság (TéT VB) alakuló ülése
2022. december 12.
Módosítás: 2022. december 12.
Olvasási idő: 2 perc
2022. december 5-8. között hivatalos útra, Budapestre érkezett Dr. Leah J. Buendia fülöp-szigeteki tudományos és technológiai miniszter-helyettes asszony, és további négy fős vezetői delegációja a manilai DOST (Department of Science and Technology) képviseletében.

A látogatás apropóját a Magyar - Fülöp-szigeteki Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság (TéT VB) alakuló ülése adta, melyet 2022. december 5-én rendezett meg az NKFI Hivatal.

A Bizottságot magyar részről Dr. Szabó István, tudományos és nemzetközi elnökhelyettes vezette.

Felek a 2022. április 8-án aláírt bilaterális tudományos és technológiai együttműködési szándéknyilatkozatban foglaltak alapján hozták létre a TéT Vegyes Bizottságot, melynek első ülésén a konkrét együttműködés lépéseinek kidolgozását hajtották végre.

A tudományos és technológiai kooperáció legfontosabb irányaiként Felek a következő prioritási területeket jelölték meg:

  • Fenntartható mezőgazdaság (beleértve az Akvakultúra)
  • Infokommunikációs technológiák (kiemelten a Kvantumtechnológia)
  • Vízgazdálkodás
  • Okos városok
  • Nukleáris energia

A Bizottság megállapodott abban, hogy a kijelölt együttműködési területeken közös programokkal kívánják ösztönözni a két ország közötti kutatócseréket, valamint közös szakmai workshopok, konferenciák rendezését támogatják a jövőben.

A bemutatkozó látogatás célja volt továbbá, hogy Felek felmérjék a partnerségben rejlő konkrét lehetőségeket, továbbá azonosítsák a megjelölt prioritási területek legfontosabb szereplőit mindkét oldalon.

Ennek érdekében az NKFI Hivatal további szakmai programokat szervezett a DOST delegáció részére, melynek keretében tárgyalásokra került sor a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium/Wigner Fizikai Kutatóközpontban, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, az ELTE Informatikai Karán, valamint Gödöllőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen.

Magyar - Fülöp-szigeteki Tudományos és Technológiai VegyesBizottság (TéT VB) alakuló ülés

Utolsó módosítás: 2022. december 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?