Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
ITM: Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány nemzetközi kezdeményezéshez
2021. október 18.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc

Budapest, 2021. október 18., hétfő (MTI) - Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány (open science) nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit - jelentette be Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára hétfőn a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) rendezvényén.

Az állásfoglalás teljes szövege itt letölthető

A nyílt tudomány a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, a friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával.

Gulyás Tibor hangsúlyozta, a csatlakozással a kutatás, fejlesztés során létrejött eredmények, dokumentumok, információk szabad felhasználására nyílik lehetőség.

Felidézte, hogy az NKFIH kezdeményezésére a magyar tudományos élet meghatározó intézményei, szervezetei képviselőiből álló szakértői testület szakmai állásfoglalást fogalmazott meg a nyílt tudományról.

Az átláthatóságon, együttműködésen alapuló nyílt tudomány kezdeményezés új lehetőséget teremt a tudományos eredmények hasznosulására. A nemzetközi tudománypolitikában már elterjedt nyílt tudomány mozgalom kapcsolódik az Európai Unió vonatkozó szakpolitikai célkitűzéseihez is - fejtette ki.

Az MTI-nek Gulyás Tibor elmondta, a magyar csatlakozás jelentősége a kollektív elköteleződés kifejezése a nyílt tudomány mellett, amelyhez saját eszközöket, erőforrásokat rendel és az európai uniós együttműködésen belül is új szemléletmódot testesíti meg.

Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese elmondta, a hivatal motivációs intézkedéseket tervez, hogy a nyílt tudomány szemléletéhez minél többen csatlakozzanak. Példaként említette, hogy a pályázati kiírásokban érvényesítik a nyílt tudomány szempontjait. Ezzel nyitottabbá válik a tudomány világa, előtérbe kerül az együttműködés és erősödik a civil társadalom tudományba vetett bizalma.

Az NKFIH közleménye szerint a nyílt tudományról hétfőn nyilvánosságra hozott szakmai állásfoglalás részletesen kifejti az alapelveket. A dokumentum felhívással zárul, amelyben a tizenegy támogató szervezet csatlakozásra hívja fel a tudományos élet hazai szereplőit.

Open Science

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?