Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Megnyílt a lehetőség brazil-magyar közös KFI pályázat kiírására
2022. június 08.
Módosítás: 2022. június 08.
Olvasási idő: 2 perc
2022. június 1-én Együttműködési Megállapodást írt alá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Brazil Ipari Kutatás-Fejlesztési Ügynökség (EMBRAPII) a kutatás-fejlesztés és innováció területén folytatott együttműködésük elmélyítése érdekében, megteremtve ezzel a lehetőséget közös brazil-magyar KFI projekteket támogató pályázat elindítására.

Az NKFI Hivatal és az EMBRAPII között aláírt Együttműködési Megállapodás a két intézmény közti közel egy éve tartó szakmai egyeztetések eredményeként született meg és mindkét fél fontos mérföldkőnek tekinti a magyar-brazil kapcsolatok fejlesztésében. A várakozások szerint az egyezmény megfelelő kereteket biztosít majd a jövőben a konzorciumi formában megvalósuló, magyar-brazil KFI projektek támogatására. A megállapodást magyar részről Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal Tudományos és nemzetközi elnökhelyettese írta alá, míg brazil részről Prof. Jorge Almeida Guimarães, az EMBRAPII elnök-igazgatója. Az online aláírási ceremónián részt vett Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország brazíliavárosi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Susan Kleebank Brazília budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, továbbá az NKFI Hivatal, az EMBRAPII és a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai.

Az együttműködési megállapodás aláírásával párhuzamosan a partnerek egy közös pályázati konstrukció részleteit is kidolgozták. Ennek értelmében várhatóan még 2022 nyarán megjelenik az a pályázati felhívás, melynek keretében magyar-brazil KFI projekteket támogatnak majd a vízgazdálkodási technológiák, az energiahatékonyság, az információs és kommunikációs technológiák, okos városok és a mezőgazdasági technológiák területén. A mind magyar, mind brazil részről 1-1 millió euró költségvetésű pályázat az ipari-akadémiai szektor együttműködéseire épít, az egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások bevonását is ösztönözve a projektek megvalósításába. A pályázat pontos részletei hamarosan elérhetőek lesznek az NKFI honlapján és a két intézmény nemzetközi partnerkereső rendezvényt is szervez segítve ezzel a két ország kutatói közösségének kapcsolatépítését.

Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal Tudományos és nemzetközi elnökhelyettese
Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal Tudományos és nemzetközi elnökhelyettese
Utolsó módosítás: 2022. június 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?