Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Nemzetközi kutatói fórum a francia-magyar tudományos és technológiai együttműködés 25. évfordulóján
2018. október 11.
Módosítás: 2018. október 11.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a magyarországi Francia Nagykövetséggel, a Budapesti Francia Intézettel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen megrendezte 2018. szeptember 28-án az első Francia-Magyar Tudományos Kutatói Fórumot a francia-magyar tudományos és technológiai együttműködés 25. évfordulója alkalmából.

A rendezvény célja a két ország kutatási és innovációs együttműködésének továbbfejlesztése, valamint a Horizont 2020 európai keretprogram által nyújtott lehetőségek együttes kihasználása.

A fórumot Pascale Andreani, Franciaország budapesti nagykövete, dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára, valamint dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal elnöke nyitotta meg. Ezt követően nyitóelőadást tartott Kondorosi Éva akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatóprofesszora, az Európai Kutatási Tanács (ERC) élettudományi alelnöke, aki a francia-magyar tudományos kapcsolatokban is emblematikus szerepet tölt be, hiszen a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) Növénytudományi Intézetének alapító tagja, jelenlegi kutatási igazgatója. 

„Az elmúlt 25 év során sok fiatal tehetség pályájának indulását, számos tapasztalt kutató tudományos karrierjét segítették a francia-magyar kutatási és technológiai együttműködés pályázatai” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke. A francia féllel közösen meghirdetett pályázati felhívásokon a Hivatal évről-évre tíz francia-magyar kutatási együttműködést finanszíroz 2 éves időtartamra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Az elnyerhető 2 millió forint mobilitási támogatás lehetővé teszi a már tapasztaltabb vagy fiatal kutatók, PhD hallgatók számára a külföldi kapcsolattartást, egymás kutatásainak, kutatóhelyeinek megismerését, közös tudományos publikációk megjelentetését, kétoldalú, illetve európai uniós, többszereplős projektekben való részvétel előkészítését, szervezését.  

A találkozón a francia-magyar tudományos együttműködés fejlesztési lehetőségeit elemző plenáris rész mellett a közös projektek képviselői két párhuzamos szekcióülésen mutatták be projektjeiket, a két ország közösen elért tudományos eredményeit a bölcsészeti és természettudományok, illetve az élet-, agrár-, műszaki és természettudományok területein.  

A fórumon elhangzott előadások honlapunkról letölthetők.

Utolsó módosítás: 2018. október 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?