Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Az NKFI Hivatal pályázata 2019-ben is hazai gyakorlati lehetőséget kínál az Egyesült Királyságban tanuló magyar egyetemistáknak
2018. december 18.
Módosítás: 2018. december 18.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén is meghirdette a brit egyetemeken tanuló magyar diákok hazai nyári gyakorlatát elősegítő pályázatát. A felhívás keretében a gyakornokokat fogadó intézmények kérhetnek támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az általuk foglalkoztatni kívánt diákok bérköltségeinek finanszírozásához.

Az Egyesült Királyságban egyetemi tanulmányokat folytató magyar hallgatók hazai nyári gyakorlatának támogatása (2018-2.1.7-UK_GYAK) című felhívás célja, hogy a gyakornokok a kint megszerzett tudásukat elismert hazai cégeknél alkalmazzák, ötleteikkel hozzájáruljanak a fogadó szervezet sikeréhez, közvetlen tapasztalatokat szerezve a vállalat vagy kutatócsoport működéséről, és egyúttal a hazai munkaerőpiac által kínált lehetőségekről is. A brit egyetemeken tanuló tehetséges fiataloknak így megerősödhet az aktív szakmai kötődésük Magyarországhoz, és a tapasztalatok hatására reális lehetőségként vehetik számba az itthoni karrierépítést a diploma megszerzése után. A felhívásra elkülönített 30 millió forintos keretösszegből az NKFI Hivatal a gyakornokok foglalkoztatási költségeihez járul hozzá: a nyári gyakorlat  legfeljebb 3 hónapos időtartamára gyakornokonként akár 1,3 millió forint támogatás is igényelhető. A pályázatok értékelése szakaszos elbírálással, egyszerűsített eljárásrendben történik, az első beadási határidő 2019. január 31.

„Globális világunkban egyre inkább létszükséglet a határokon átívelő tudástranszfer. Jó példái ennek az áramlatnak a leghíresebb brit egyetemekre bejutott magyar diákok. Magyarország fejlődése szempontjából azonban elemi érdek, hogy ezek a fiatal kutatók idővel hazatérjenek, és itthon hasznosítsák a kint megszerzett tudást. Ezért kell megismertetni velük a magyarországi tudományos életpályában rejlő perspektívákat, lehetőségeket” – hangsúlyozta Sebők Katalin, az NKFI Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese a program újraindítása kapcsán.

A pályázatot 2017 márciusában hirdette meg először az NKFI Hivatal, 25 millió forintos keretösszeggel. A program keretében idén nyáron már 24 támogatott diák vett részt többek között szilárdtest-fizikai, mesterséges intelligenciához kapcsolódó és robotprogramozási kutatómunkában hazai vállalatoknál és kutatószervezeteknél.

Utolsó módosítás: 2018. december 18.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?