Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt
2021. március 19.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Négyszeres igényt nyújtottak be az OTKA pályázatokon induló kutatók és kutatócsoportok a közel 13 milliárd forintnyi keretösszegre. A posztdoktori és fiatal kutatói programok iránt erősödött meg leginkább az érdeklődés, három év alatt másfélszeresére nőtt a pályázók száma. Több mint ötven projektterv kezdeményez a koronavírussal szembeni küzdelmet, hatásainak mérséklését szolgáló alapkutatásokat – jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Az alapkutatások a kutatás-fejlesztés meghatározó részét képezik, megalapozzák és kiegészítik az innováció, az ipari, gazdasági, társadalmi versenyképesség támogatását. Közös cél, hogy a tehetséges magyar kutatók számára átlátható, korrekt, szakmai kritériumokon alapuló támogatási rendszer jöjjön létre Magyarországon.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly decemberben írta ki az alapkutatások támogatását célzó OTKA pályázatok 2021. évi felhívásait. Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló új pályázat öt alprogramja az előző évek pályázati kategóriáit követi. A kiírások a Posztdoktori és a Fiatal Kutatói Kiválósági Programra, a Kutatói Kezdeményezésű Témapályázatra, a magyar-osztrák és magyar-szlovén nemzetközi együttműködésekben zajló kutatásokra jelentek meg. A korábbi gyakorlathoz képest rugalmasabb a támogatások felhasználása és a költségelszámolás, tovább csökkentek az adminisztratív terhek. Az újítások elsődleges célja, hogy a kedvezményezettek még hatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat a projektek megvalósítása során.

A felhívás teljes keretösszege 2021-ben 12,9 milliárd forint, ami 1,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi keretet, és 3,1 milliárd forinttal a 2019. évi OTKA forrásokat. Kiegyenlített tudományterületi megoszlásban összesen 1342 jelentkezés érkezett be. A pályázók a rendelkezésre álló keret közel négyszeresére kértek támogatást.

„A témajavaslatokból is kitűnik, hogy az alapkutatások milyen fontos szerepet játszanak a koronavírussal szembeni küzdelemben. A beadottak közül mintegy félszáz pályázat épül olyan projekttervre, amely a világjárvány kihívásaira keres tudományos válaszokat. Ezek a tudományterületek széles spektrumát fedik le: az orvostudomány mellett vannak köztük jogtudományi, gazdaságtudományi, informatikai, pszichológiai, szociológiai, agrártudományi és egyéb természettudományi témák is" – hangsúlyozta Bódis József.

A pályázatok értékelése többszintű eljárásban, szigorú szakmai kritériumok alapján zajlik, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával. A bírálati munkát a www.tudomanymetria.com oldal által számított, tudományterületre vonatkozó, életkorra normalizált mérőszámok is támogatják. Az egyéni kutatói publikációs teljesítményt tükröző mutatók a legfontosabb hazai publikációs adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára adatain alapulnak. A kiírás nagy hangsúlyt helyez a publikációs teljesítményre annak érdekében, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatások során létrejövő eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak.

Budapest, 2021. március 19.

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?