Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Ötletből üzlet – ötmilliárd forintos támogatási program indul startupoknak
2023. október 13.
Módosítás: 2023. október 13.
Olvasási idő: 2 perc
Mától újraindul a Startup Factory program. A kormány mintegy ötmilliárd forintos keretösszeggel nyújt támogatást olyan inkubátoroknak, akik mentorálassal és tőkebefektetéssel is segítik az induló magyar startupokat. A kormány célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak, ezzel is elősegítve a magyar gazdaság növekedését.

Startup FactoryA Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2013 óta negyedszer hirdeti meg a technológiai startup cégek fejlesztését, inkubációját támogató Startup Factory elnevezésű programot.

Az öt milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program legfontosabb jellemzője, hogy az állami támogatás inkubátorokon keresztül jut el az innovatív induló vállalkozásokhoz. Az inkubátorok korai fázisú startup cégeket támogatnak az új technológiákra alapuló termékeik piacra vitelében, és a szükséges további finanszírozás megszerzésében. Mivel az inkubátor a saját tőkéjét is kockáztatja, elemi érdeke, hogy olyan startupokat válasszon ki, amelyek hosszabb távon ígéretes eredményeket mutatnak. Ezáltal az állami támogatás is a lehető legjobb helyre kerül.

A most meghirdetett felhívás célja, hogy a korábbi Startup Factory programokban már bizonyított technológiai inkubátoroknak lehetőséget biztosítson a folytatásra, és továbbiaknak adjon belépési lehetőséget. A korábbi tapasztalatok és a startup ökoszisztéma résztvevőitől érkező vélemények alapján a program idén bővebben, összesen négy kategóriában kerül meghirdetésre: „Régi inkubátor”, „Specializációs inkubátor”, „Új inkubátor” és „Védelmi inkubátor”. A Startup Factory programokban eddig közel 200 ötlet kapott finanszírozást, és közülük mintegy 90 jutott további befektetésekhez, többségében magán forrásból. Tíz fölött van azon startupok száma, amelyek már külföldi befektetést is kaptak, továbbá összesített árbevételük meghaladja a 10 milliárd forintot.

A tavasszal meghirdetett Neumann János Program célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak - hívta fel a program meghirdetése kapcsán a figyelmet Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Hozzátette: A kormány ezzel a programmal jelentős támogatást biztosít a fiatal magyar vállalkozóknak, hogy ötleteiket mentorokon keresztül a piacra jutásig segítse.

A Startup Factory nyerteseinek a támogatást a hazai startup környezet fejlesztésére, a kezdő innovatív vállalkozók üzleti lehetőségeinek fokozására kell fordítaniuk. A program részletes kiírása már elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán.

Budapest, 2023. október 13.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2023. október 13.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?