Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Sikeresen lezajlott a 13. Magyar-Japán Tudományos és Technológiai Kormányközi Konzultáció
13. Magyar-Japán Tudományos és Technológiai Kormányközi Konzultáció
2023. február 28.
Módosítás: 2023. április 17.
Olvasási idő: 2 perc
2023. február 21-én Budapesten, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal koordinálásával és a Budapesti Japán Nagykövetség közreműködésével került megrendezésre a 13. Magyar-Japán Tudományos és Technológiai Kormányközi Konzultáció (TéT Konzultáció) a két ország közötti együttműködések elősegítése érdekében.

A magyar delegációt Dr. SZABÓ István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese, míg a japán delegációt Őexcellenciája KAJI Misako asszony, a Japán Külügyminisztérium tudományos és technológiai együttműködésekért felelős nagykövete vezette. A japán delegációban vezetői szinten képviseltette magát a Japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium (MEXT), a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség (JST), a Japán Tudományt Népszerűsítő Társaság (JSPS), a Japán Orvosi Kutatási és Fejlesztési Ügynökség (AMED), valamint a RIKEN Kutatóintézet.

A felek információt cseréltek a kulcsfontosságú stratégiai területekről és a K+F intézményrendszer legújabb fejleményeiről, valamint országaik nemzetközi tudományos együttműködéseiről. Áttekintették a jelenlegi együttműködési programokat és megosztották nézeteiket a különböző együttműködési lehetőségekről és formákról. A jövőbeli együttműködések lehetséges új területeiként került bemutatásra két nemzeti laboratóriumunk egy az orvostudományok, egy pedig az autonóm rendszerek területéről.

A jövőbeni együttműködés lehetséges területeként a konzultációt követően a japán delegáció látogatást tett a Kísérleti Orvostudományi Intézet laboratóriumaiban, hogy véleményt cseréljenek a legújabb orvosi kutatási eredményekről és lehetséges együttműködésekről. A TéT konzultációt követő napon a delegáció meglátogatta a szegedi ELI-ALPS európai szintű lézeres kutatási infrastruktúrát a jövőbeli együttműködés reményében.

A két delegáció egyetértett a TéT Konzultációk folytatásában és a japán delegációvezető felajánlotta, hogy ennek megszervezésére legközelebb Tokióban kerüljön sor, amelynek pontos időpontját és helyszínét diplomáciai csatornákon keresztül fogják egyeztetni.

13. Magyar-Japán Tudományos és Technológiai Kormányközi Konzultáció - 2023. február 21.
Az NKFI Hivatal koordinálásával és a Budapesti Japán Nagykövetség közreműködésével került megrendezésre a 13. Magyar-Japán Tudományos és Technológiai Kormányközi Konzultáció a két ország közötti együttműködések elősegítése érdekében.
Utolsó módosítás: 2023. április 17.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?